воскресенье, 9 сентября 2012 г.

Каррі із м'ясними тефтельками



Універсальна страва - каррі. Нібито в основі сталий набір технологій та смаків. а варіацій - безліч, приймає в себе все, різниться від одного азійськогос толу до іншого. Губиться у нескінченності . І ніколи не набридає. Ось вам, камради, черговий каррі-шедеврик, типовий для в'єтнамської та тайської кухонь, нічого складного, а радість від смаку та аромату, як від літнього ранку десь на веранді старого сайгонського будиночку під шелест бамбуку....

Для фаршу: 250-300 г яловичого фаршу, 1 ріпчаста цибцлина, 1 сире яйце, 1 ч. л. меленого кориандру, дрібка чорного меленого перцю, сіль
Для каррі-соусу: 1 велика ріпчаста цибулина, 1 склянка кокосового молока, 1 ст. л. томатної пасти, 1 ст. л. цукру, 1 ст. л. соєвого соусу, 2 ст. л. рибного соусу, сік половинки лайму, кілька шматочків лаймової цедри, невеличкий пучечок кінзи,  білий мелений перець, 1 ч. л. меленого кардамону, сіль, рослинна олія, кінза для прикрашання

Дрібно посекти очищену цибулину, вкинути у фарш, трохи присолити, додати мелений кориандр та добру дрібку чорного меленого перцю, вбити яйце і добре вимішати фарш. Поки відставити.
Для каррі дрібно нарізати чищену цибулину, також дрібно нарізати кінзу разом із стеблами, порізати шматочками цедру. Вкинути все це у миску, додати томатну пасту, цукор, соєвий  соус, кардамон. Все це діло перемолоти блендером у пасту. У воці чи великій пательні розігріти 1-2 ст. л. рослинної олії, вкинути овочево-томатну пасту і смажити, помішуючи, 1-2 хвилини до появи сильного аромату. Влити кокосове молоко та рибний соус, якщо треба досолити і вкинути дрібку меленого білого перцю, довести до кипіння, зменшити вогонь і варити  5 хвилин. Поки соус вареться, на іншій пательні розігріти кілька ложок рослинної олії, сформувати з фаршу невеличкі круглі тефтельки і дуже швидко, аби схопилися ледь скоринкою, їх обсмажити. Викласти обсмажені тефтельки у гарячий соус-каррі, додати лаймовий сік, трохи збільшити вогонь і готувати 5-7 хвилин. Присипати готове каррі різаною кінзою і подавати негайно із вареним рисом. Самчного, камради!

Це каррі також можна готувати із рибними, курячими чи індичковими тефтельками. Єдина різниця - рибні тефтельки перед тим не обсмажувати і готувати у соусі дуже коротко, 2-3 хвилини. 

Комментариев нет:

Отправить комментарий