воскресенье, 2 сентября 2012 г.

В'єтнамський салат із "скляною" локшиною та хрустким кальмаром



Неперевершена закусь і окраса святкового столу! Чудовий теплий салат, який завиграшки замінить собою цілий обід, бо ситний і розкішний, але одночасно легкий і необтяжливий, а під келишок холодного розе чи білого вина так взагалі вийде вишукана трапеза для обраних. Спробуйте, камради, це нескладно, але який смак! І аромат! І різні текстурки - те хрустке, те ніжне...  Чудова літня їжа іх присмаком далекіх країв, де так хочеться побувати, бо ж іще літо....

1 великий свіжий кальмар (тушка), добра жменя рисової "скляної" локшини, 1 великий огірок, трошки зеленої цибулі. пучечок кінзи, сік половини лимону
Для фритюру: рослинна олія, 1\2 склянки рисового борошна,  1ч. л. морської солі, 1 ч. л. сичуанського перцю, 1 ч. л. меленого білого перцю. дрібка меленого чілі
Для заправки: 1ст. л. сушених креветок, 1 ст. л. рисового чи білого вина, 1 ст. л. соєвого соусу, 1 ст. л. рибного соусу, 1 ст. л. доброго оцту, 1 ч. л. кунжутної запашної олії. 1 ч. л. соусу Туонг От 
Кальмара почистити, розрізати з одного боку і розкрити як книжку. Зробити на внутрішньому боці тушки кончиком гострого ножа надрізи у вигляді сітки, тільки не проріжте наскрізь! Це робиться для того.  щоб під час смаження кальмар не скручувався.  Полити кальмара з усіх боків лимонним соком і дати постояти, доки робите все інше.
Перетерти дрібно у ступці сіль, сичуанський перець, білий перець та чілі. Змішати добре із борошном. Доки залишити у спокої.
Зробити заправку - залити сушені креветки вином і дати постояти кілька хвилин, змішати добре всі інші складові. додати креветки із вином і розколотати.
Локшину залити окропом і дати постояти хвилин 15. Огірок очистити від шкірки і нарізати брусочками.  Цибулю та кінзу подрібнити.
Злити воду з локшини. трошки обсушити і змішати із половиною заправки. Викласти її на тарілки, зверху присипати шматочками огірка.
У глибокий банячок налити кілька сантиметрів олії, щоб шматочки кальмару не лежали на дні. а плавали. Добре олію розігріти. Розколатати яйце. Кальмара нарізати довгастими доволі широкими шматочками упоперек. Макати шматочки по черзі у яйце, потім добре обкочувати у борошні зі спеціями і смажити у фритюрі до золотавої скоринки. буквально 1-2 хвилини, невеликими порціями, звичайно.  Гарячі кальмарові шматочки, доки іще хрусткі, викласти на локшину з огірком, полити заправкою, що залишилася і присипати різаними зеленою цибулею та кінзою. Істи негайно і отримувати неземне задоволення.

Так. щодо всього нібито екзотичного. Як готувати соус Туонг От я розповіла  три пости тому, щукайте рецепт у серпні.
Сичуанський перець (якій. доречі. зовсім не перець) продається вільно і недорого у крамничках китайських продовольчих товарів. Якщо не знайшли, можна замінити його на чорний звичайний, хоча це. звісно, дещо не те. У сичуанського потужний цитрусовий аромат, тому до чорного перцю можна спробувати додати дрібку сущеної цедри.
Сущені креветки у вигляді пластівців продаються у тих самих китайських крамничках. У них настільки специфічний і потужний аромат, та й смак, що замінити їх навряд чи вдасться. Тому шукайте. 

Комментариев нет:

Отправить комментарий