воскресенье, 16 сентября 2012 г.

Гуляш із білими грибами та чипетками



Сезон білих грибів продовжується. Просто неможливо, коли вони є, не запхати іх всюди, просто у кожну страву. Була б моя воля, я б і варення з них би робила і чай пила. Але до кулінарного авангарду іще далеко, є більш прийнятні смакові експеременти. От, наприклад, такий яскравий, запашний гуляш. Чим не осінній смаколик, гарячий як любов? Та ще й з придибенцією - чипетками. Це такі мацьопкі галушечки з тугого тіста. Спробуйте, камради, це ж просто окраса святкового столу.

300 г яловичини, 4-5 великих свіжих білих гриба, 2 солодких червоних перця, 2 ріпчасті цибулини, 150 г червоного сухого вина, 2 ст. л. томатної пасти, 1 ст. л. доброго оцту (винного), 3 ст. л. сушеної меленої паприки, 1 ч. л. цукру, чорний мелений перець, сіль, 1,5 склянки гарячої води, зелень, рослинна олія
Для чипеток: 0,5 склянки борошна, 1 сире яйце, дрібка солі, трошки води



Всі овочі помити-почистити від лушпайок та зерняток, гриби добре очистити від землі. М'ясо порізати середніми шматочками. Добре присипати його чорним меленим перцем. У великій пательні розігріти 1-2 ст. л. олії і обсмажити шматочки яловичини до золотавої скоринки. Викласти м'ясо у чавунок. У пательню, де смажилося м'ясо, вилити вино і оцт та на невеликому вогні, дерев'яною лопаткою зішкрябуючи м'ясні "пригорілості" з дна пательні, довести все це діло до кипіння і вилити у банячок із смажениною. У чистій пательні розігріти 1-2 ст. л. олії і обсмажити 5-7 хвилин цибулю, нарізану напів кільцями. Додати гриби, нарізані середніми шматочками та солодкий перець, нарізаний кубиками. Смажити іще 3-5 хвилин. Все це додати у баняк з яловичиною. Розвести трохи водою томатну пасту, влити у м'ясо та овочі, додати гарячу воду,  мелену паприку, цукор, посолити за смаком, перемішати, довести на плиті до кипіння, закрити кришкою і поставити у духовку, розігріту до 170 градусів на 1 годину. Доки все це готується, з борошна, яйця і води замісити туге тісто. У банячку довести до кипіння воду, трохи підсолену. Від тіста відщипувати маленьки, з нігтик, шматочки тіста, кидати у киплячу воду і виймати як спливуть. Галушечки відразу додавати у готовий гуляш, все ретельно пермішати.  Гуляш доведений до пуття подавати гарячим, присипавши зеленню. Поціновувачі можуть до цього діла додати сметани. А там як знаєте, камради. Смачного.




Комментариев нет:

Отправить комментарий