четверг, 20 сентября 2012 г.

Японський суп із локшиною та білими грибами

 


Білогрибний лейтмотив як передніше звучить у кожній тарілці. Сезон Високих Грибів. Будь-яка страва із білими грибами стає буквально "от кутюр". Врешті решт, мистецтво річ сінкретична, хочеться змішення жанрів і стилів. Тому, чом би і не запхати білі гриби туди, де їх і близько не було і подивитися, що з того вийде. От у такий японський суп, приміром. Звісно, цей варіант супчику -  моя неоковирна фантазія, але у межах японської кулінарної традиції, такий собі домашній ф'южн. Ув оригіналі цей суп вариться із грибами енокі, це азійські грибочки схожі на малесенькі опенькі на тоненьких ніжках, їх їдять сирими або кидають у гарячу страву в останню хвилину і відразу подають, але, по-перше, вони не дешеві, а по-друге, їх іше потрібно знайти. Так чому ж не спробувати зварити стравку із білими грибами (хоча деякі зміни технологічні  невідворотні), тим більш, що їхній аромат чудова грає ансамбль  із пахощами водоростів та бульону даші, а смак супу стає насиченим і яскравим, хоча, напевне, як на японський густ й занадто пишним. Але ж ми не японці і у нас є білі гриби, тому, хто нам заважає? Пробуте. камради, це того варте.

1,5 л бульонй даші, 5-6 свіжих білих грибів, 1 морква, 1 невеликий брикет азійської пшеничної локшини, 1 листок сушених водоростів норі, 1 ч. л. лимонного соку, 2 ст. л. горіхової олії, кілька стеблин зеленої цибулі
Для бульону даші: 1,5 води, 1 листок водорості норі, 15 г сушених рибних пластівців кацуобусі, дрібка солі

Для  даші норі замочити на 1 годину у воді, потім поставити баняк на вогонь, довести до кипіння і відразу зняти з вогню і витягти норі, додасти дрібку солі та рибні пластівці. Дати настоятися 10 хвилин. Бульон процидіти. Норі не викидати, їх можна порізати у суп чи висушити і знов використати для приготування бульону, таким чином одного листа норі вистачає на три рази бульон зробити.
У гарячий даші вкинути нарізані тонкими пластівцями білі гриби і варити на середньому вогні 15 хвилин. Знімати піну. Нарізати ножицями норі на неширокі полосочки, вкинути до грибів і варити 2 хвилини. Моркву очистити і нарізати тонкою соломкою. У банячку довести воду до кипіння, вкинути моркву та локшину і варити 4 хвилини. Відкинути на сито. У даші із білими грибами додати моркву та локшину, перемішати, влити лимонний сік та горіхову олію, досолити за потребою, варити 5 хвилин. Присипати різаною зеленою цибулею та негайно подавати. Смачного, камради.

Для тих, хто хоче зварити даші. але вважає це заскладни, бо треба ж іще десь знайти водорості та кацуобусі, може піти простішим шляхом - купити готовий концетрований даші  у гранулах - хондаші. Маленькі коробочки із концентратом продаються у всіх великих супермаркетах. де є відділ азійських продуктів.
До речі, і норі, і кацуобусі продаються на китайському ринку, у крамничках продовольчих товарів.










Комментариев нет:

Отправить комментарий