воскресенье, 2 сентября 2012 г.

В'єтнамський рибний суп із креветковими пельменями



Розкішний суп, справжня окраса недільного святкового обіду або чудова розвага для вечірки із близькими друзями. Як вселякий вишуканий смаколик, цей суп потребує дещо зусиль, але результат того вартий. Героєм дня ви стане безперечно. Але це насправді неймовірно смачно, тому готуйте, камради, якщо не для гостей, то для себе. коханого, обов'язково.  Бо ми такого смачного варті. На те і свято. не все ж олів'є рубати.

Для супу: 1 філе (десь 200 г) білої риби, зелена цибуля, кінза, лайм
Для бульону: 1.5 л води, риб'ячі рештки, кістки та голови, креветкові панцирі, 2-3 "зірочки" бад'яну, 2-3 гвоздички, 1 лавровий листочок, кілька горошин чорного перцю, сушена лимонна цедра
Для пельменів: тісто - 1 склянка борошна, 1 сире яйце, 1\2 ч. л. меленого цинамону, вода, рослинна олія. Начика: 100 г чищених креветок. 1 свіжий гриб (печериця, наприклад), кілька гілочок зеленої цибулі та кінзи, 1 ст. л. рибного соусу, дрібка меленого білого перцю
Соус для риби: 2 зубчики часнику. 1 ст. л. соєвого соусу, 1 ст. л. рибного соусу, 1 ст. л. рослинної олії

У баняк скласти всі креветково-рибні рештки, залити водою. довести до кипіння, зняти піну, зменшити вогонь, додати спеції і варити на малому вогні 30 хвилин. Бульон процидіти.
Змішати борошно із корицею, додати яйце і доливаючи воду скільки потрібно, замісити пружне тісто. Налити на долоні трохи олії і вимісити остаточно (тісто готове, коли легко ріжеться ножем, а на зрізі є дірочки від повітряних бульбашок).
Для пельменної начинки все дуже дрібно нарізати, додати рибний соус та перець, перемішати і дати постояти хвилин 5.
Рибу нарізати довгастими шматочками товщиною з палець. У пательні розігріти олію, вкинути рублений часник, швидко обсмажити, помішуючи, до золотавості, додати соуси, вкинути шматочки риби, перемішати і готувати на середньому вогні 5 хвилин. Зняти з вогню, накрити кришкою і дати настоятися у соусі.
Бульон довести до кипіння і трохи присолити. Тонко розкатати тісто, вирізати келишком чи спеціальною формою кружальця, класти на середину кожного неповну чайну ложку начинки і щільно зліплювати. Азійські пельмені бувають яких хочете форм -  і у вагляді наших вареничків, у вигляді мішечків, і у формі півмісяця... Одним словом, як вмієте, так і ліпіть.  Кинути пельмені у киплячий бульон, помішати. щоб не прилипли до дна баняка, як вспливуть, варити 5 хвилин.
У тарілки розкласти шматочки риби із соусом, покласти зверху кілька пельменів, залити киплячим бульоном, у кожну тарілку вичавити скибочку лайму і покласти іще по цілому лаймовому кружальцю у кожну тарілку, присипати різаними зеленою цибулею та кінзою. Їсти негайно. Смачного. камради!

І от іще що, конче рекомендую, зважаючи на трудовитрати, зробити бульон та тісто заздалегіть, наприклад, звечора. Готове тісто тільки потрібно щільно загорнути у харчову плівку і покласти у холодильник. А наступного дня вже залишиться дріб'язок - тіко все у баняк покидати.


Комментариев нет:

Отправить комментарий