среда, 5 сентября 2012 г.

В'єтнамський кисло-солодкий суп



Дивовижна ароматна їжа. ще й така собі забавка - суп-кисіль. Але на те вона і екзотика, щоб бути чимось для нас незвичним. Але смакота неймовірна, і до того ж, ситна, тому не потребує "другого", достатньо одніє тарілки, а може й дві, і ви, камради, наїдені і задоволені. А якщо ще гість у вас, то  і він буде втішений, бо де він іще такого покуштує?

1.5 готового курячого бульону, 1 великий свіжий кальмар, 2 великих королівських вустричних гриба (ерінги), 4-5 невеликих свіжих грибів шиїтаке, 4-5 невеликих консервованих бамбукових паростків, 1 свіжий чілі, кілька стебел зеленої цибулі, шматочок свіжого кореню імбиру,  1 сире яйце, кілька шматочків цедри лайму, сік половини лайму, 3-4 ст. л. із верхом китайського сливового соусу, 1\4 склянки соєвого соусу, 1 ст. л. рибного соусу, цукор, сіль, 3 ст. л. крохмалю, білий мелений перець, зелінь

Розвести крохмаль кількома ложками води, добре перемішати і поки відставити. Імбир очистити, нарізати його та цедру тонкою соломкою. Бульон поставити на вогонь, вкинути цедру та імбир і доводити до кипіння. Поки очистити кальмара від плівок-шкірок, розрізати тушку на 2-3 шматка вздовж і кожний у свою чергу нарізати довгастими шматочками. Гриби нарізати тонкими плястерками. зелену цибулю невеликими шматочками по діагоналі, з чілі винути зернятка і нарізати його тонкими напів кільцями, бамбукові паростки - середніми шматками,  яйце вилити у чашку і розколотати. Як бульон закипить, додати у баняк сливовий соус, сік лайму, соєвий соус, рибний соус, сіль, скуштувати і сбалансувати кисло-солодкість та солоність. Знов довести до кипіння і влити у бульон розведений крохмаль. Варити, помішуючи, до відчутного загустіння супу, це швидко. Вкинути у суп кальмара, гриби, паростки бамбуку, зелену цибулю, чілі, поперчити, знов скуштувати, коли щось не так,  додати те, що потрібно - або солі, або цукру, або лаймового соку. Суп повинен мати яскравий кисло-солодкий смак із фруктовою нотою та перцевим присмаком. Варити суп 2 хвилини. Вилити у баняк яйце і мішати до появи яєчних "пластівців", дати знов закіпіти. Зняти з вогню, накрити кришкою і дати постояти 5 хвилин. Присипати рубленою зеленню і їсти із задоволенням. Смачного. камради.
Такий суп можна готувати не тільки із кальмаром, а із відвареною та дрібнонарізаною куркою чи індичкою.
Китайський сливовий соус продається у крамничках китайських продовольчих товарів, це густий дуже пряний солодко-кислий соус з жовтих дрібних слив. Дуже пасує до відварної птиці або смаженої свинини. Ну і у такі супи - саме воно. У тих ж крамничках завжди є консервовані паростки бамбуку. 

Комментариев нет:

Отправить комментарий