воскресенье, 16 сентября 2012 г.

Суп із білими грибами та сочевицею по-італійськи



Прогавити сезон білих грибів, це, перепрошую, злочинна недбалість. Як можна взагалі! Білі гриби - це ж просто свято якесь, один аромат чого вартий. А краса форм, а нелюдські подекуди розміри, а радість буття, коли тримаєш у руках важкенький тугенький грибок? Про смак я взагалі мовчу - це неперевершено,  їв би та їв би. Ото, камради, потрібно їсти, поки є. Звісно, у моїй улюбленій в'єтнамській кухні білі гриби по баняках не ростуть, можна було б вигадати якийсь ф'южн, але навіщо? Кожному грибу - своя традиція. От, приміром, такий італійський супчик. Тамтешні кулінари та кулінарки стоять щодо цієї страви насмерть - тілько із білими грибами цей суп можливий. Ніякі інші не канають . Бо тоді це вже не такий  суп, а щось суто інше. А якщо врахувати, що сочевицю я люблю за білі гриби не меньш, то чом би і не віддатися такому комплексному задоволенню і любих камрадів не закликати до того ж самого солодкого неподобства? Давайте, камради, долучайтеся.

1,5 л води, 3-4 великих свіжих білих гриба, непевна склянка рудої сочевиці, 1 ріпчаста цибулина, 2 зубчики часнику, 1 морква, 1-2 стебла селери із листочками, 2-3 гілочки свіжого тим'яну, чорний мелений перець, сіль, оливкова олія

Гриби почистити від землі, швидко помити або обтерти вологою серветкою. Нарізати на довільні шматки. Вкинути їх у баняк, залити водою, довести все це діло до кипіння, зняти піну, зменшити вогонь і варити 15 хвилин. Тим часом, овочі очистити, цибулю та часник подрібнити, селеру нарізати плястерками, моркву - невеликими шматочками. Баняк з грибами зняти з вогню, гриби викласти у якусь посудину, бульон процидіти. У чистому сухому баняку розігріти 1-2 ст. л. оливкової олії, вкинути цибулю та часник, смажити на середньому вогні 3-5 хвилин, помішуючи. додати до них моркву, селеру та гриби, смажити іще 5-7 хвилин. Помішуйте! Додати суху сочевицю, перемішати і цю красу неземну ароматну залити гарячим бульоном. Довести до кипіння, вкинути гілочки тим'яну і на середньому вогні варити 15-20 хвилин до готовності сочевиці. Готовий суп посолити і поперчити за смаком, витягти тим'ян і подавати гарячим. Можна присипати у тарілках свіжими листочками того ж тим'яну. Насолоджуйтесь, камради.

Окрім рудої сочевиці можна брати будь-яку, коричневу чи зелену, але майте на оці, що навідміну від рудої інші сорти сочевиці варяться значно довше, тому ліпше відварити іншу сочевицю заздалегіть, а потім діяти за рецептом з моменту закладення сочевиці у баняк і варити опісля хвилин 10-15.



Комментариев нет:

Отправить комментарий