среда, 13 апреля 2011 г.

Пікантний м'ясний суп



Страшенно смачна страва, один з варіантів в'єтнамських "збірних" супів. Можна наварти бульйону, а потім збирати супові композизиції кілька днів. Це, безумовно, в межах наших традицій наявності холодильника та звички робити запаси плюс плоди емансіпації на кшталт "фіг вам я буду готувати кожен день, розігрійте те, що є". Але в умовах тропічного клімату "на завтра" нічого готового залишити просто немислимо і взагалі, вся парадігма азійської кухні базується на негайному вживанні, як кажуть японці - "готова страва має бути з'їдена у перші десять хвилин". Бо якщо ні, за думкою тамтешніх адептів базових цінностей, все треба викинути собакам. Це, звісно, для нас, крайнощі, але перша свіжість і негайне вживання - це стовп азійської кулінарії. В'єтнамська кухня не виключення. Тому повірте на слово, їжте відразу, так смачніше.
Отже, супчик. За гавтентичним рецептом він вариться із додаванням поросячих ніжок, але мені було ліньки за ними пензлювати, тому я додала курку. Але принцип залишився незмінний.

5-6 курячих крилець (або 2 поросячі ніжки, із ратичками), 300-400 г яловичої вирізки, 1-3 стебла лимонного сорго або цедра 1 лимона, 1 ст. л. "без верху" сушеної ріпчастої цибулі, 1 ч. л. меленого сухого чілі, 1 ч. л. креветкової пасти, 1 ч. л. цукру, 1 ч. л. глютамата натрію, 2 ст . л. рибного соусу, 1 ст. л. рослинної олії, пучечок рисової локшини, зелена цибуля, свіжі кінза та м'ята

З курячих крилець (або поросячих ніжок) зварити бульойон, додавши все, що годиться - стебла пряних травичок, шматочок свіжого кореню імбиру, 2 зубчики часнику, цибулину, моркву, кілька стебел селери, лавровий листок, чорний перець горошком, кілька гвоздичок і 1-2 "зірочок" бадьяну. Я варила на малому вогні десь 2 години. Потім бульон процидіти, відлити на суп літра 2 (якщо ще залишилося, вилити у посудину з кришкою і заморозити на потім), з курячіх крелець (поросячих ніжок) зняти м'ясо і залишити його для супу. Я ще залишила моркву з бульйону, шкода було викидати, порубила її великими шматками і залишила для супу.
Отже, у проціжений гарячий бульойон вкинути куряче (поросяче) м'ясо, сиру яловичину, порізану невеликими кубиками і, як у моєму випадку, моркву з бульойону, і дрібно посічену цедру або лимонне сорго. Варити собі на середньому вогні. У цей час дуже сильно розігріти ложку олії на маленький пательні, зняти з вогню і вкинути в олію сушену цибулю і мелений червоний перець, миттєво перемішати (бо горить на очах) і відразу вкинути у баняк із супом. Додати трошки розведену водою креветкову пасту, рибний соус, цукор і варити на невеличкому вогні 35 хвилин, доки яловичина не дійде. За 5 хвилин до готовності вкинути глютамат натрію.
У порціонні тарілки викласти заздалегіть замочену чи зварену рисову локшину, залити її м'ясним супом, притрусити січеною пряною зеленню і нарізаним кільцями свіжим чілі. Їсти і порохкувати. Бульйон опісля всіх маніпуляцій виходить шедевральний, насичений і ароматний до нестями. А на смак дуууже виразний - гострий, солодко-солений і пряний.

Для довідки - сушена ріпчаста цибуля продається у відділі спецій будь-якого супермаркету, а про креветкову пасту я писала у попередніх повідомленнях, читайте блог з початку, там все є.

Комментариев нет:

Отправить комментарий