вторник, 12 апреля 2011 г.

В'єтнамський омлет із панкультурним гарніром



Супер-легкий обід під тьмяне сонечко за вікном. Щось весна ніяк не разгуляється. Але сезонному авітамінозу ми вже сказали "ні", тому, продовжемо тішити організм і підіймати настрій. Ну, наприклад, таким омлетом. У В'єтнамі теж не чураються таких нескладний страв, і не треба думати, що омлет (хіба що само слово) європейського походження, в азійських кухнях омлетів - до біса, тим більше, що він, омлет, є майже невідємною частиною такої страви як смажений рис. Тіко для цього омлети смажать дуже тонкими, згортають у трубочку і нарізають тонкими скрученими стрічками.

Отже, наш  омлет весни з елементами консервованої зими.

3 яйця, 3 ст. л. нежирного молока чи води, 1 ст. л. борошна, 1 ст. л. рибного соусу, 1 невелика ріпчаста цибуля, 1 свіжий чілі, пучечок свіжої кінзи, дрібка глютамату натрію, по дрібці солі і чорного меленого перцю

Яйця розбити у миску, додати  дрібно різані цибулю, чілі і кінзу та інші складові, взбити все виделкою. Розігріти на великій пательні ложку олій, вилити яєчну суміш і помішуючи, щоб схопилося скрізь, смажити омлет. Через хвилинку можна вже не мішати, а прикрити кришкою (на короткий час), щоб остаточно схопилося зверху. Азійські омлети не перегортають, а смажать з одного боку. Готовий омлет викласти на тарілку і подати із всякими гостренькими гарнірчиками. Наразі, вийшла дійсно мультікулінарна страва - до в'єтнамського омлету були грузинські джонджолі (квашені молоді гілочки, разом із бруньками, каперсника), італійські в'ялені помідори в олії та горошок, по-французькому смажений в вершковому маслі.  Власне, якщо подавати такий омлет із абсолютно гавтентичним гарніром, то все єдно вийде схоже - в'єтнамці теж до нього подають зелений горошок, терту яскраву моркву (заправлену отцтом та рибним соусом),  мариновані овочі (отут, правда, аналогів в'єтнамським маринадам на наших теренах не має) і так далі. Головне, щоб було смачно і яскраво, до жовтенького омлетика різноркольорові смаколики, і красиво викладене на тарілці. Тому все у ваших руках - базовий омлет - це ж мінутноє дєло, а далі фантазуйте! Для себе ж робите. Смачного.


Комментариев нет:

Отправить комментарий