пятница, 8 апреля 2011 г.

Смажений рис з овочами та маринованим курячим філе



Власне, це дві окремі страви, які у спільній композиції створюють цілий обід. І який! Аромати стоять запаморочливі. Про смак взагалі годі розповідати, треба куштувати і негайно. Принаймні, моя родина зхрумкала цей шедевр в'єтнамської кулінарої мудрості якось підозріло швидко і майже мовчки, іноді стиха підплямкаючи. А вже потім, над геть чистими тарілками.... Приємно серцю поета дифірамби...  Особливо, якщо врахувати, що поету вартувало це лише 15 хвилин возюкання на кухні. Ось вони, сакраментальні 15 хвилин слави. Щодня.

Отже, спочатку смажений рис. Для цього (як і будь-якого рецепту смаженого рису, що в'єтнамського, що китайського, що тайського) використовують рис "вчорашній", себто зварений заздалегіть, добре вистиглий і підсушений. Дійсно, якщо у вас залишився рис від недоїденої вечері, то ліпшого способу утилізувати його наступного дня не має. Але можна приготувати рис і спеціяльно. Зварити напередодні, викласти на велику таріль одним шаром і залишити на кухні на ніч, до ранку він висохне і набуде потрібної кондиції. Далі все просто:

Готовий варений рис (десь 150 г у сухому "незвареному" стані), 1 цукіні, 1 морква, пучечок зеленої цибулі або шматок порею (лише біла частина), 3 зубчики часнику, 100 г креветок або 1 свіжий кальмар, очищений і нарізаний довгастими шматочками, заправочний соус - змішати в окремій посудині 2 ст. л. соєвого соусу, 2 ст. л. рибного соусу, 1 ст. л. соусу чілі (будь-якого, якщо у вас чілі-соус не солодкий, додати до заправки трохи цукру), 1 ч. л. будь-якої суміші спецій "по-азійські" (наприклад, суміш "П'ять прянощів" або "Приправи для китайської кухні")

У воці чи великій пательні із важким дном дуже сильно розігріти кілька ложок рослинної олії, вкинути моркву, нарізану довгастою соломкою, і швидко (не більше 30 сек.) обсмажити, весь час помішуючи, додати різаний соломкою цукіні, смажити, весь час помішуючи, теж сек. 30, вкинути різану соломкою цубулю, подрібнений часник і креветки чи кальмара, швидко обсмажити, вкинути до овочів і морепродуктів рис і добре перемішуючи, щоб не було грудочок, смажити 1-2 хвилини, влити заправку, добре перемішати і дати підсмажитися ще сек. 30. Подавати дуже гарячим. Їсти, звісно, паличками.
Такий рис є цілком самостійною стравою, але можна до нього подати і щось для затятих м'ясоїдів, для більшої поживності і відвертої  насолоді, наприклад, от таке куряче філе.

1-2 великі курячі грудки, нарізані дуже тонкими плястерками. Для маринаду: 1-2  великі ріпчасті цибулини, 3 зубчики часнику, 2 ст. л. цукру, 3 ст. л. рибного соусу, 1 ст л. рослинної олії, 1\2 ч. л. чорного меленого перцю

Цубулю і часник натерти на терці чи перемолоти у блендарі у пюре, змішати із іншими інгредієнтами маринаду, добре вимішати, щоб розійшовся цукор. Залити курячі шматочки маринадом, ретельно перемішати руками, щоб курятинка була щільно вкрита цим ділом, накрити і залишити киснути мінімум на 2 години (тим смачніше стає м'ясо, чим довше воно маринується, тому так підготувати продукт можна зазделегіть, залишивши його на ніч у холодильнику). Замариновану курятину викласти разом із маринадом на дуже добру розігріту чавунну пательню змащену олією і смажити, часто помішуючи, до готовності. Це хвили 5-7, шматочки курки підпечуться до золотавості, а маринад сильно загусне, а пахощі (!) будуть змушувати збиратися під вікнами голодних студентів і співати вам "бесамемучу". Подавати м'яско негайно із рисом, присипавши свіжим базиликом і прикрасивши свіжим же огірком. Під таку феєрію неможливу не гріх і "заліхвацкі тяпнуть стопку лєдяной водкі". І буде вам щастя.

А у такий спосіб, окрім курятини, можна маринувати і свинину, і яливичину, чи ще якусь собачатину. Головне, м'ясо різати вельми тоненько і смажити потім не довго, але на дуже розпеченій пательні. Мням.
Ваше Іда.

Комментариев нет:

Отправить комментарий