среда, 30 ноября 2011 г.

В'єтнамський суп із шпинатом та креветковими "кульками"







Класний супчик як спогад про літо та вдалу "креветколовлю". Облаштувались ви на Трухановому острові, а креветка так і пре, так і пре.... Ну, щось такоє, одним словом. А домашні ваші якраз городину збирають, і тут ви, із добиччю - лантух мокрий, мармиза задоволена, в зубах найбільша креветка, такий собі монстр з вусами. Ну як тут не поєднати спільні зусилля та здобутки і не зварити із цього всього суп! Креветково-овочевий. Лантух та креветкові вуса до складу не входять. Принаймні, в'єтнамська кулінарна традиція цього точно не передбачає. Скуштуйте супчика, комради, згадайте літо!

1,5 л води, 1 склянка дрібних чищених креветок, 200-250 г шпинату (свіжого чи замороженого), 2 солодких перця, 2 свіжих перця чілі, 1 стебло порею (лише біла частина), 1 ріпчаста цибулина, 4 зубчики часнику, цедра 1 лимону, шматок дайкону, шматочок свіжого кореню імбиру, 2 ст. л. рибного соусу, 1 ст. л. соєвого соусу, 1 ст. л. цукру, крохмаль, мелений чілі, чорний мелений перець, сіль, рослинна олія, свіжа кінза, зелена цибуля

Подрібнити ріпчасту цибулину. Друбно нарізати часник. Порей нарізати напівкільцями. Чілі та солодкий перець нарізати тонкими смужечками. Шпинат нашинкувати. Дайкон нашинкувати. Цедру лимона нарізати тонкими смужками. Імбир очистити та подрібнити. Поставити нагріватися воду у баняку. Наневеликій пательні нагріти 2-3 ст. л. олії і обсмажити нарізану ріпчасту цибулину до золотавості, вибрати з олії і вкинути у баняк з водою. На тій ж олії швидко обсмажити часник до золотавості і зняти з вогню, залишити у пательні (тіко не пересмажте!). У воду із смаженою цибулею вкинути імбир, лимонну цедру, порей, варити на середньому вогні 10 хвилин. За цей час креветки із пучечком кінзи, дрібкою солі, дрібкою меленого чілі, дрібкою чорного меленого перцю та 1 ч. л. смаженого часнику (трохи олійки із часнику теж додайте) змолоти чи розтовкти у пасту. Додайте у пасту ложечку крохмалю, вимішайте. Тим часом 10 хвилин пройшли. Додайте у баняк до овочів перці - солодкий та чілі і дайкон. Варити 2-3 хвилини. Додати весь різаний шпинат, рибний та соєвий соуси, цукор і сіль за смаком. З креветкової пасти робіть маленькі кульки-фрикадельки та кидайте іх у киплячий суп. Варити 1-2 хвилини (креветкові кульки можуть трохи розлістися і стати "кошлатими", якщо вас це дратує - або додавайте більше крохмалю у фарш або вбийте туди перепелине яйце, воно маленьке, як раз на задану кількість фаршу. Та якщо креветок у вас багато, то можна влити куряче яйце). Всипати у суп залишки смаженого часнику разом із олією. Зняти баняк з вогню, накрити кришкою, дати постояти хвилин 5. Подавати, присипавши свіжою кінзою та різаною зеленою цибулею.

Комментариев нет:

Отправить комментарий