суббота, 26 ноября 2011 г.

Гриби єрингі у пікантному соусі







Екзотік! І вже тому варто спробувати, чудова закусь або класнючий гарнір. Смачнющий нескладний обід під гальбу пива чи без неї, але те, що ця страва запам'ятається - точно,бо напрочуд смачні та незвичні гриби, ті єрінги.Сама давно хотіла спробувати і ось! Пригощайтеся, комради.

350 г грибів єрингі, 2-3 солодких червоних перця, 2 зубчики часнику, кілька стебел зеленої цибулі, рослинна олія
Для соусу: 1 ст. л. Туонг От (в'єтнамський чілі-соус із часником) або якогось іншого чілі-соусу, на ваш смак, 1 ст. л. соєвого соусу, 1 ст. л. вустричного соусу, 2 ст. л. рибного соусу, 1 ст. л. лимонного соку, 1 ст. л. цукру

Гриби порізати  доволі великими шматками. Часник подрібнити, перці нарізати великими довгастими шматками. Розігріти у глибокій важкій пательні чи у воці 2-3 ст. л. рослинної олії. Все має смажитися на великому вогні та швидко. Вкинути часник і смажити, помішуючи, 30 секунд. Вкинути до нього різані перші, і так само, помішуючи, смажити десь 1 хвилину. Додати гриби і смажити кілька хвилин до появи золотавої скоринки. Єрингі при смаженні не дають соку, тому добитися скоринки дуже легко. Як гриби підсмажилися, влити соус, заздалегіть змішавши усі інгредієнти (змішувати, доки не розтане цукор). Весь час мішаючи, смажити ще 2-3 хвилини. Соус має огорнути кожен шматочок страви і трохи загуснути. Як готове, зняти з вогню і присипати різаною зеленою цибулею. Подавати гарячим, ліпше із рисовою локшиною, наприклад із широкою Фунчозою. Самчного, комради!

Гриби ерингі (вони ж королівські вустричні гриби, королівська глива, степовий боровик) екзотика лише у нас. Вони, у дикому вигляді, ростуть і у Середземномор'ї і ув Азії, та давно вже культивуються. Найбільший поставник - Австралія. Але прийшло щастя й до нас - наразі у продажу з'явилися українські культивовані єрингі. Це великий гриб, із білою м'ясистою ніжкою та блідо-коричневою зморшкуватою шляпкою. М'якоть у цих грибів дуже пружна, щільна, їх добре смажити на пательні чи на грилі, з них класнючі грибні супи, з ними зручно тушкувати м'ясо і т. д. Мають приємний, трохи горіховий, смак. Нажаль, якщо у рецепті сказано - "візміть єрингі...", то підійдуть тіко єрингі, бо замінивши їх на якісь інші гриби, отримаєте іншу страву. Це як замість білих взяти сироїжки....  Продаються єрингі у великих супермаркетах, вже фасовані, тому можна взяти "на пробу"  коробочку за невеликі гроші. Експерементуйте, комради. і буде вам смачне щастя.

гриби єрингі



Комментариев нет:

Отправить комментарий