вторник, 8 ноября 2011 г.

В'єтнамський гостро-кислий суп






Дуже літня, дуже зігріваюча страва, спогади про спеку та літню свіжість у осінню холоднечу. І вариться швидко - раз, і готовий обід, принаймні "пєрвоє" (чи десерт, якщо взяти до уваги, що супи за азійським столом подають в останню чергу, опісля всього і перед чаєм). Але головне, смак - лимоново-свіжий, гостро-пікантний, креветково-соковитий. А хрусткі овочі, а грибочки? Та що там казать, готувати треба.

1,5 л готового рибно-креветкового бульйону, 250 г очищених креветок, 2-3 невеликих червоних солодких перця, 6-7 свіжих грибів, печериць чи шиїтаке, 1 великий дуже гострий червоний перець чілі, 4 зубчики часнику, шматочок свіжого кореню імбиру, цедра з одного лимону чи лайму, 2,5 ст. л. рибного соусу, 2,5 ст. л. лимонного чи лаймового соку, свіжі кінза та м'ята, зелена цибуля

Бульойн поставити на вогонь, вкинути у нього подрібнені часник, імбир, цедру лимона та чілі (без зерняток, бо буде дуже гостро),  довести до кипіння та варити 1-2 хвилини. Поки бульйон закіпає, нарізати очищені від зерняток солодкі перці тонкою соломкою, гриби нарізати тонкими плястерками. Креветки очистити від панцирів. У киплячий бульйон із приправами вкинути перці та гриби, варити 2 хвилини, покласти креветки і варити ще 2 хвилини, влити сік лимону та рибний соус, скуштувати на сіль, якщо треба,  долити ще рибного соусу (він дуже солоний). Дати закіпити і зняти з вогню, хай постоїть під кришкою кілька хвилин. Подавати суп, присипавши різаними свіжими кінзою, м'ятою та зеленою цибулею. Перед тим, як розливати суп, у тарілки можна додати відварену та промиту холодною водою рисову локшину. Так буде ситніше, якщо хтось дуже голодний. Смачного, комради!

Комментариев нет:

Отправить комментарий