пятница, 29 марта 2013 г.

В'єтнамський рибний суп із локшиною



От це для тих,  хто любить рибні юшки та всякі супчики із морепродуктами. А ліпше у цьому супчиковому жанрі, як на мене, не має ніж азійські викрутаси, особливо з моє найулюбленішої в'єтнамської кухні. І головне, якихось жорстких правил не існує,  що є з морського гада, то й кидайте, аби бульон був добрий і особливо від технології не відступати. Бо все ж таки в'єтнамський супчик варими, не аби що. Спробуйте, камради, не пожалкуєте. Диво-юшка, чесслово.

1,5 л рибного бульону, жменя азійської "скляної" локшини, 1 невелике філе риби із білим м'ясом ( у мене був морський окунь), 2 кальмари, 1 ріпчаста цибулина. 4 зубчики часнику, 2 стебла лемонграсу (або цедра 1 лайму), 1 великій свіжий чілі, 2 великих помідора або повна склянка пасати (помідорне пюре без солі та спецій), 1 червоний солодкий перець, 1 ч. л. азійської креветкової пасти, 1 ст. л. цукру, 1 ст. л. доброго оцту, 3-4 ст. л. рибного соусу, рослинна олія, сіль,  свіжа кінза

Рибний бульон, зварений з риб'ячих ніштяків із пореєм, стеблами селери, коренем імбиру, ріпчастою цибулино, морквою, стеблами кінзи та білим перцем горошком






Локшину залити окропом, накрити кришкою і залишити на 5-10 хвилин, злити воду, локшині дати обсохнути. Кальмари очистити від шкірки та нутрощів. Овочі помити-почистити. Цибулю та часник подрібнити. Лемонграс тонко нарізати по диагоналі (або накраяти цедру соломкою). Чілі та солодкий переці нарізати тонкими довгастими шматочками. Помідори нарізати плястерками. Рибне філе нарізта кубиками. Кальмари нарізати довгастими шматочками. У баняку розігріти 1-2 ст. л. олії і обсмажити часник дозолотавості. Вкинути до нього чілі. лемонграс (цедру). цибулю та креветкову пасту, смажити помішуючи, 1 хвилину. Влити бульон, додати рибний соус, цукор, оцт, скуштувати, якщо чогось не вистачаж, додати (солі, отцту чи цукру). Вкинути солодкий перець та помідори (пасату), все це діло довести до кипіння і варити на середньому вогні 10 хвилин.



Додати у суп рибу та кальмари, варити іще 2-3 хвилини. Заправити різаною кінзою, зняти суп з вогню і дати постояти хвилин 5. У тарілки розкласти локшину, залити супом і їсти умліваючи. Смачного, камради.
Азійська креветкова паста вільно і весь час продається на китайському ринку.


2 комментария:

  1. Вкусно должно быть, но... Закончился рыбный соус. Как жить?! Кстати, креветочную пасту я лихо заменяю устричным соусом. Но он тоже закончился...

    ОтветитьУдалить
  2. Жисть пропала.... Пензлюй на Привоз, іншого виходу нема.

    ОтветитьУдалить