вторник, 12 марта 2013 г.

В'єтнамський кисло-солодкий суп із креветками



Коли за вікном отака весна як у нас зараз, а терпіти її такою вже несила, єдиний порятунок влаштувати собі свій особистий карнавал. Яскравий, різнокольоровий, ароматний, гострий, солодкий, неймовірний і життєствердний. Найпростійший спосіб - це бадьорий екзотичний обід. За вікном "бєлая гадость", а у вас в тарілці всі барви тропіків. І смак літа. І все це у такому от супі. В'єтнамці знаються на смаку соковитого буття.

1,5 л курячого чи рибного бульону, 200 г креветок, 250 г ананасу, свіжого або консервованого разом із соком, 1 стебло порею (лише біла частина), 1 солодкий червоний перець, 7-10 помідорів черрі, 1-2 тайських перчиків чілі, 1 огірок, 2 великих гриба (ерингі чи шиїтаке, або навіть печериці), жменька свіжого шпинату, 1 ріпчаста цибулина, 3 ст. л. тамариндової пасти, 3-4 ст. л. рибного соусу, 1-2 ст. л. цукру, сіль, свіжа кінза









Всі овочі помити-почистити. З перців вийняти зернятка. Креветок звільнити від голів та шкарлуп. Порей нарізати тоненькими кільцями. Солодкий перець тонкими довгастими шматочками, огірок розрізати навпіл, а потім нарізати плястерками. Ананас нарізати кубиками. черрі розрізати навпіл, гриби нарізати тонкими скибочками. Чілі, без зерняток, просто розрізати навпіл. Довести бульон із тамариндовою пастою до кипіння, вкинути порей, ананс, помідори, перці, солодкий і чілі, гриби, огірок, шпинат. Все довести до кипіння і варити 5 хвилин на середньому вогні. За цей час влити рибний соус, всипати цукор та сіль за смаком. Суп має бути сбалансованого кисло-солодкого смаку, ну і солоненький, звісно. Останніми у суп вкинути креветок, варити 2-3 хвилини. Зняти з вогню. Ріпчасту цибулину нарізати тонкими напів кільцями і обсмажити в рослинній олії до хрусту. Суп розлити по тарілках, присипати смаженою цибулею та свіжою кінзою. Їсти негайно. І буде вам щастя. Як і весна.


Комментариев нет:

Отправить комментарий