суббота, 23 марта 2013 г.

Курячий мусаман каррі-суп



Одним словом, вдаримо по завірюсі та штормовому попередженню!  І нінада скігліти! Коли навколо снігова блокада і не має хліба, залишається тільки одне - готувати азійські запашні супи і їсти їх на теплій кухні показуючі дулі зимі, що розпоясалася не усвій час. Зігріємо себе самі, камради. От, наприклад, супчиком із мусаман-пастою. Це один з варіантів пряних сумішів-каррі, здебільшого використовується у тайській кухні та околицях. Вона середньо-гостра, тому зігрітися таким супом зможе навіть не великий поціновувач пекучого перцю. Просю, камради.

1 л курячого бульону, 250 г кокосового молока, 1 куряче філе, 1 кабачок, 1 солодкий червоний перець, пів маленького качанчика броколі, 1 морква, 2-3 свіжих гриба гливи, 1 ріпчаста цибцлина, 3 зубчики часнику, 1 стебло лемонного сорго (лемонграсу), 2 стебла селери, 2 ст. л. мусаман каррі-пасти, 3-4 ст. л. рибного соусу, 2-3 ст. л. лимонного соку, 1 ст. л. цукру, свіжа кінза



Все помити-почистити. Куряче філе нарізати тонкими довгастими шматочками. Цибулю, часник, імбир, лимонне сорго подрібнити. Моркву розрізати вздовж і кожну половинку нарізати тонкими скибочками. Солодкий перець та гливу нарізати тонкими довгастими шматочками. Кабачок нарізати кубиками. Броколі розібрати на маленьки качанчики. Селерні стебла нарізати тонкими плястерками.
У бульон вилити кокосове молоко, нагріти, вкинути цибулю, часник, імбир, лемонграс, моркву, солодкий перець, селеру, гриби. Довести до кипіння і варити 2 хвилини. Вкинути мусаман-пасту, влити рибний соус та лимонний сік, всипати цукор. Перемішати, скуштувати, якщо чогось не вистачає (солі, кислоти чи цукру), додати. Вкинути курятину, кабачок та броколі, довести до кипіння і варити на середньому вогні 10 хвилин. Зняти з вогню, присипати різаною кінзою і подавати гарячим. Смачного, камради.

Ось таке наразі стали у наших магазинах продавати


Мусаман каррі-пасту дуже просто зробити своїми руками. А все, що знадобиться: 10 маленьких сушених перців чілі, 1 стебло лемонграсу (або цедра 1 лайму), 1 ріпчаста цибулинка, 5 зубчиків часнику, 2 ч. л. рубленого кореню імбиру, 1 ст. л. зерняток кориандру, 2 гвоздички, 6 горошинок чорного перцю, 1 ч. л. зіри, 1 ч. л. креветкової азійської пасти, 1 ч. л. солі, 1 ч. л. цукру, 2 ст. л. рослинної олії. 
З чілі вичистити зернятка і замочити у воді на 15 хвилин. Все що можна порізати - порізати. На сухій пательні обсмажити 1-2 хвилини лемонграс, імбир, цибулю та часник. Додати сухі спеції і смажити іще 5 хвилин. Зняти з вогню, перекласти у посудину, додати все, що залишилося і перетерти у пасту (або перемолоти блендером). Перекласти у слоїк, щільно закрити і зберігати у холодильнику. Але якщо вам ліньки возитися, можете піти у великий супермаркет і у відділі азійських продуктів купити готову тайську мусаман-пасту.


Комментариев нет:

Отправить комментарий