вторник, 28 февраля 2012 г.

Кисло-гострий в'єтнамський креветковий суп



Суп у приготуванні простий як цвях. А задоволення від нього - вагон. Тим більш, у наш авітамінозний час, у всіх сенсах, авітамінозний. Поліпшує зупка настрій і самовідчуття і взагалі, дає зрозуміти, що не все іще пішло під пси, і, головне, що все у наших руках. Було б бажання розцвітити власне буття. А це один із найпростіших способів - надзвичайно ароматний, насичений, яскравий суп-натюрморт, ну прям ода буйній учті життя часів Відродження.

2 л рибного або овочевого бульйону, 300-500 г сирих креветок, 3 великих стебла черешкової селери із листочками, 3-5 середніх помідори, 1 велика солодка червона перчина, 1 невеликий кабачок, 2 перчика чілі, жменя зеленої спаржової квасолі (можна, замороженої), 1 маленький ананас або 1 банка (250 г) консервованого анансу шматочками, 1 невеличка ріпчаста цибулина, 5 ст. л.тамариндової пасти, 2 ст. л. рибного соусу, 1 ст. л. цукру, сіль, рослинна олія, свіжі кінза та базилік 

Креветки очистити від панцирів. У маленькій пательні розігріти ложку рослинної олії і обсмажити креветки, дуже швидко на великому вогні, до почервоніння. Викласти на окрему тарілочку. У бульйоні добре розколатати тамариндову пасту і поставити баняк на вогонь, довести росіл  до кипіння. Доки бульйон нагрівається, нарізати селеру тоненькими плястерками, помідори, кабачок та солодкий перець середніми кубіками, ананас очистити, вирізати тверду середину і нарізати кубиками (консервований використовувати разом із соком). Чілі подрібнити (зернятка вичистити, якщо любите дуже гостре - залишити). Зелену квасолю нарізати короткими паличками. У киплячій бульйон із тамариндовою пастою вкинути усі нарізані овочі-фрукти, додати смажені креветки, влити рибний соус, всипати цукор і досолити за смаком. Зновдовести до кипіння і варити 5-7 хвилин. За цей час нарізати цибулину тонкими напів кружальцями і обсмажити їх в рослинній олії до хрусткої скоринки та темно-золотавкогокольору. Розлити готовий суп у миски і прикрасити його смаженою цибулею та нарізаною свіжою зеленню, кінзою та базиліком.
Кислоту у цьому супі дає тамариндова паста, і ліпше її не заміняти, наприклад, лимонним соком, бо зовсім не те і їсти настільки різко-кислий суп ви не зможете. Тамариндова ж паста дає м'який кисло-фруктовий присмак, який разом із пекучестю чілі і надає супчику того самого ідеального екзотичного і свіжого самку. Але дивіться щодо кількості цукру - якщо вам все ж таки 1 ст. л. цукру буде по відчуттям замало, кладіть іще, але пам'ятайте, що це саме КИСЛО-гострий суп. Тобто, весь час пробуйте, все на ваш густ, та далеко від гавтентичного рецепту теж не варто тікати. Занадто адаптована страва втрачає половину своїх принад.  Смачного, камради.

Тамариндова паста у банках вільно продається у китайських крамничках їстівних товарів. Шукайте на китайських ринках свого міста.

Комментариев нет:

Отправить комментарий