среда, 22 февраля 2012 г.

Піті







Масляна... Ну, не тільки млинців хочеться, а взагалі хочеться чогось неймовірного, соковитого, щоб гідно провести таку гідну зиму, яка, тим не менш, вчасно йде. Чом би і не чимось пряним, екзотичним і потужним?  А от, наприклад, азербайджанський питомий СУП - піті. Ну просто неймовірна страва - і масна, і соковита, і легка, і духовита, і ... фруктова. Зима йде у вирій. Особливо, коли під руки трапляється ну просто бездоганна айва.

1,5-2 л баранячого бульйону або води, 250-300 г баранини (можна із кісточкою), 2 айви, 1 велика цибулина, 3 помідори, 1 неповна склянка гороху нут, десь 10 шт. каштанів (або 2-3 цілі очищені картоплини), жменя сушеної аличі (або жменя сушених абрикосів + 2-3 ст. л. соусу ткемалі із зеленої аличі), 1 свіжий чілі, 1 ч. л. куркуми, дрібка шафрану, сіль, цукор, пряжена вершкова олія

Нут замочити на ніч у великій кількості води. Наступного дня .... Баранину нарізати великими шматками, десь із дитячий кулачок. Цибулину нарізати товстенькими напів кружальцями. У пательні розігріти пряжену олію (1-2 ст л.), і обсмажити порціями баранину до золотавої скоринки з усіх боків, викласти її у товстостінний керамічний горщик або у казан. На тій ж олії обсмажити до золотавості рублену цибулю,  десь хвилин 5-7, додати мелену куркуми і смажити іще секунд 30. Додати до баранини. Всипати зазделегіть замочений нут (воду злити), все це діло залити киплячим бульйоном або гарячою водою, довести до кипіння, зменшити вогонь до мінімального, закрити кришкою і варити 4-5 годин, за годину до готовності додати айву і помідори, різані товстими пскибками, чищені каштани (або цілу очищену картоплю), сушену аличу або сушені абрикоси + ткемалі, подрібнений чілі, замочений у 1-2 ст. л.води шафран, посолити, додати цукор за смаком, якщо виходить занадто кисло (але смак має таки залишатися приємно-кисло-фруктовим), варити іще, як вище згадано, 1 годину. Подавати гарячим, присипавши у тарілках свіжою м'ятою. Повірте, камради, це неймовірно смачно. І весна  бовваніє за вікном.....

Примітка: каштани продаються наразі у всіх великих супермаркетах, перед вкладанням у суп потрібно надрізати хрестиком шкірку кожного каштанчика і на кілька хвилин опустити їх  у киплячу воду, так вони легше чистяться. У суп каштани вкидають цілими.



Комментариев нет:

Отправить комментарий