пятница, 17 февраля 2012 г.

В'єтнамський солодко-кислий суп із рибою та ананасом







Все, холода майже закінчилися. Поквапимо весну власною кухонною магією. В'єтнамська кухня знов на часі, бо що може бути свіжишим та відроджувальним за в'єтнамські супчики? Тільки інші в'єтнамські смаколики. А ще перед деякими стоїть задача не тільки підбодьоритися, але й позбавитися від "зимового ситного впливу" у деяких місцях, "проблемних", як вишукано хамовито натякають вселякі дамські часописи. Але все єдно, у тамтих таких рецептиків не має і бути не може. Нехай гризуть свою "кремлівську капусту". А ми ж будемо насолоджуватися і покращуватися на очах ні в чому собі не відмовляючи. Все має бути в радість. А такий суп задоволення у чистому алхімічному вигляді.

1,5л готового рибно-креветкового чи овочевого бульйону, 250 г філе риби із білим м'ясом (пангасіус, приміром), 2 стебла лимонного сорго, 1 лайм (чи тільки його цедра), 3 невеликих помідора, 1 червоний солодкимй перець (або 1 невеликий кабачок, що є), 2 маленьких тайських чілі, дуже пекучих, 3 зубчики часнику. 2 цубулинки шалоту, маленький шматочок свіжого кореню імбиру, 2 стебла черешкової селери, 1 банка (200 г ) консервованого ананасу (чи один невеличкий свіжий), 5-6 невеликих свіжих грибів шиїтаке, 5-6 консервованих солом'яних грибів, 1 ст. л. азійських сушених креветок, 3 ст. л. тамариндової пасти, 1 ст. л. вустричного соусу, коричневий цукор,сіль, чорний мелений перець, рослинна олія, свіжі кінза, базилик та м'ята

Бульйон нагріти, вкинути в нього розм'яті стебла лимонного сорго, розрізаний на клинця лайм (чи його цедру), дрібку меленого чорного перцю та ананасовий сік з банки (якщо використовуєте свіжий ананас, то почистите його, виріжте кочерижку і половину ананасу змеліть у пюре, от це пюре  і кидайте у булйон). Довести все цеділо до кипіння, зменшити вогонь до малого  і варити 20-30 хвилин. Готовий бульйон процидіти (все що варилося у ньому - до кошу для відпадки). Філе риби нарізати навеликими довгастими шматочками. Часник, шалот, чілі без зерняток та чищений імбир подрібнити. Перець солодкий (або кабачок) та помідори нарізати невеликими кубиками. Селеру нарізати тонкими плястерками.  Гриби шиїтаке нарізати плястерками, солом'яні гриби розрізати навпіл чи на чтвертки. У невеликий пательні розігріти 1-2 ст. л.рослинної олії і обсмажити шиїтаке 2-3 хвилини, додати консервовані солом'яні гриби, смажити іще секунд 30-40 і викласти з пательні на окрему тарілочку. Якщо потрібно, долити у пательню трохи олії і смажити, помішуючи часник, шалот, імбир та чілі 2-3 хвилини, додати до них ложку сушених креветок, смажити, помішуючи, десь хвилину, влити 1 ополовник гарячого бульйону, варити цю масу десь хвилинку і влити у баняк із бульйоном. Поставити бульйон на вогонь, додати тамариндову пасту, вустричний соус, цукор і сіль за смаком, щоб досягти збалансованого солодко-кислого смаку, довести до кипіння  і вкинути у баняк рибу, смажені гриби та всі інші овочі. Варити на середньому вогні 5-8 хвилин, наприкінці вкинути порізаний шматочками ананас (або з банки, або свіжий). У готовий суп всипати таку собі жменю різаних свіжих кінзи, базиліку та м'яти, дати настоятися кілька хвилин і подавати негайно. Це, камради, неймовірно смачно! Чого і вам бажаю.

P.S: Рибно-креветковий бульйон зробити як два байти відіслати - просто коли будете варити рибний бульйон, додайте до усього жменю-другу креветкових голів та панцирів, які перед тим швидко обсмажили до червоного кольору на сухій пательні (або підпекли трохи у духовці).

P.P.S: Уселякі екзотичні складові, як то - тамариндова паста, вустричний соус, сушені креветки та консервовані солом'яні гриби тепер не така вже й дивина - вільно і кожного дня продаються у крамничках китайських продуктів на китайському ж ринку. (у Києві - це Ізюмський ринок, ув Одесі - це ятки на Привозі, ну в інших містах місцеві жителі самі знють, де у них там китайці отаборилися). Лимонне сорго (воно ж "лимонна трава" (lemongrass) доволі часто продається у великих супермаркетах. Там ж тепер повсякчас є у продажу свіжі шиїтаке.

  
Тайська креветкова паста (у слоїчку) та пластівці азійських сушених креветок


Ото на тарілочці дивні сіруваті "овалчики" - це ї є солом'яні гриби у розрізі

Комментариев нет:

Отправить комментарий