среда, 1 февраля 2012 г.

Італійські тефтелькі у томатному соусі






Для різноманітності. Серед суцільних азійських страв - середземноморська. Але не менш вишукана,ба навіть єкзотична і незаперечно літня. А що  ще потрібно у такий мороз? Сидете на кухні, навколо теплий аромат, по тєлєку про заморські подорожі, на тарілці ну просто горять кольором соковито смаколики духмяні, травки свіжі пряні, келишок вина....  Щастя своїми руками. Надзвичайно влучний і нескладний рецепт, я, правда, за своєю поганою звичкою, дещо його вдосконалила ну і, звісно, дослідним шляхом з'ясувала, які важкодоступні складові чим замінити без втрати якості та "гавтентичності". Чого і вам, камради...

500-600 г курячого фаршу, 1 ріпчаста цибулина, 3-4 зубчики часнику, пучечок свіжої пертрушки (або кропу), 2 яйця сирих, десь 150-200 г черствого білого хліба без скоринок, молоко, жменька тертого сиру  пармезан (якщо не має, будь-якого твердого сиру із пікантним смаком), жменька тертого сиру пікоріно (знайти важко, тому я на заміну взяла сухої овечої бринзи, пікорино теж готується з овечого молока), сіль
Для соусу: 1 банка, 400 г, рублених помідорів у власному соці (те, що італійці нразивають "пассата" - просто помідори як є - без солі, спецій і консервантів. Ліпше італійські, але й українські наразі з'явилися непогані), 1 ріпчаста цибулина, 1 зубчик часнику, половинка свіжого чілі, 1 склянка води, 0,5 склянки білого сухого вина, цукор, сіль, рослинна олія

Білий черствий хліб залити теплим молоком, нехай розмокне добре. Цибулину дрібно нарізати, часник пропустити через чавилку, сир і бринзу натерти на дрібній терці. У фарш додати цибулю, часник, сир, дрібно посічену зелень, розмоклий хліб (добре віддушити від зайвого молока), вбити яйця. Посолити за смаком. Дуже добре вимішати.
У глибокій пательні або великому сотейнику нагріти 1-2 ст. л. рослинної олії і обсмажити на середньому вогні дрібно посічені цибулину, чілі  та часник, до золотавості. Влити у пательню помідори разом із соком, додати вино і воду, додати трохи цукру (десь 1 ст. л. ) і посолити за смаком. Довести соус до кипіння. З фаршу мокрими руками формувати маленькі круглі тефтельки і опускати у киплячий соус. Коли всі ваші м'ясні вироби опиняться у пательні, зменшити вогонь до малесенького, накрити кришкою і тушкувати 45-50 хвилин. Тефтельки виходять неймовірно ніжними і пухкими, просто таки тають у роті і сильно нагадують вишукану диєтичну страву, цим без зайвого рейхваху годуються навіть найвередливіші діти. Але й собі залиште, це щось неймовірне на смак. Подавати тефтельки гарячими, присипавши свіжим базиліком, із спагетті або зеленим салатом. Смачного, камради!

P.S: Для цього рецепту підходить фарш з будь-якого м'яса, особливо смачно, коли фарш комбінований, наприклад, яловичина із бараниною, або свинина із індичкою.

Комментариев нет:

Отправить комментарий