понедельник, 27 февраля 2012 г.

В'єтнамське куряче каррі із овочами






Похмурий день, передвесняний авітаміноз і бажання прикрасити собі життя негайно і не виходячи з хати. Підняли дупу з фотеля і пішли приготували собі щось яскраве, незвичне, пряне, гостре і без зайвих зусилль, бо "рай негайно" тому і рай негайно, що довго не длубається. Незнаю, як у вас, а мені ліпше за в'єтнамське каррі у якості покращувального життєствердного засобу нічого не має. Спробуйте, камради, мо' і вас попустить. Тим більш, що абсолютно екзотична страва готується із дуже звичних продуктів, принаймні, більшість з них ну точно для наших теренів не дивина.

4-5 великих курячих крильця, розрізаних навпіл, 2 середніх батата (або 2 звичайні картоплини), 1 морква, 1 велика ріпчаста цибулина, 4 зубчика часнику, 1 свіжий чілі, 1 ст. л. саморобної червоної пасти каррі, 1 ч. л. цукру, 0,5 ч. л. чорного меленого перцю, цедра і сік половинки 1 лимону, 1 чашка води чи курячого бульйону, 250-300 мл кокосового молока, 1 ст. л. азійських сушених креветок або 1 ст. л. рибного соусу, сіль, свіжа кінза, рослинна олія

Перемішати каррі-пасту, дрібку солі, цукор і чорний мелений перець, всім цим ділом добре обмазати частинки курячіх крилець, чимось накрити і поставити маринуватися у холодильник на 30 хв. Овочі очистити, з чілі вийняти зернятка. Кртоплю нарізати товстенькими середніми шматочками, моркву товстенькими плястерками навскоси, ріпчасту цибулину напів кільцями, часник та чілі подрібнити. У воці чи великому сотейнику на великому вогні сильно розігріти 2-3 ст. л. рослинної олії. Вкинути шматочки картоплі та моркви і смажити кілька хвилин, помішуючи, шоб вони тільки взялися скоринкою. Викласти у миску і поки що залишити у спокої. На тій ж олії смажити, помішуючи, цибулю 1-2 хвилини, додати часник, чілі, цедру лимону і смажити, помішуючи, 2 хвилини. Вкинути у все це курячі крильця разом із маринадом, додати сушені креветки або рибний соус, і смажити кілька хвилин, щоб курятина якщо не взялася скоринкою, то хоча б змінила колір (побіліла, одним словом), влити воду чи бульйон, накрити кришкою, зменшити вогонь до мінімального і варити 15 хвилин. Опісля додати обсмажені картоплю і моркву, кокосове молоко, лимонний сік, досолити за смаком , збільшити вогонь до середнього і тушкувати без кришки 30 хвилин. Іноді мішати, бо буде липнути до дна. Посипати різаною кінзою і вживати негайно для покращення настрою.

Примітка: батат (солодка кртопля) наразі доволі часто трапляється у великих супермаркетах, але в'єтнамці, як і інші азійські кулінари, використовують і звичайну картоплю, не так часто, але це теж вже для них питомий продукт. Тому - не знайшли батат, беріть нашу звичайну картоплину, яка попри всю свою буденність все єдно набуде неповторного екзотичного смаку. Азійський нарід все це діло їсть із рисом, але на мою коротеньку думку, у данному випадку, це вже буде зайвим. І так ситно. Ліпше зробіть який-небуть свіжий салат кисло-гострого смаку і це буде саме те.
Кокосового молока у нас тепер - залийся. У всякому великому супермаркеті.
Саморобні в'тнамські пасти чілі описані мною неоднарозово, пошуруйте по блогу в рецептах за 2011 рік. Там всякого кольору каррі-пасти, для різних випадків. Готуються просто, зберігаються довго. можно заморожувати.

Комментариев нет:

Отправить комментарий