суббота, 4 февраля 2012 г.

Шри-Ланкійське помідорно-рибне каррі







Прекрасний спосіб дочекатися літа і навіть наблизити його прихід в одному окремому приміщенні. В принципі, страву можна було б назвати "ТойХтоПродерсяКрізьМорозЙСитимЗалишився". І дуже вдоволеним. Бо зігріває це каррі не гірше за горілку, а якщо ще й з горілкою, то взагалі спека неможлива виходить. Чисто пляж. Під пальмою. Але найголовніше, це надзвичайно смачно, і окремий "сюрпрайз"для поціновувачів гострого і рибного. Спробуйте, камради, не пожалкуєте. Особистий спекотний період вам  гарантовано, як і задоволення безмірне. Чесно-чесно.

500-600 г рибного філе (будь-яка морська риба із білим м'ясом), 3 великих помідори + 2 ст. л.доброї томатної пасти або 1 банка (400 г) натуральних різаних помідорів у власному соці ("пассата", без солі і консервантів), пів склянки кокосового молока, 1 велика ріпчаста цибулина, 3-4 зубчики часнику, шматочок свіжого кореню імбиру, 1-2 свіжих червоних чілі, свіжа кінза, 2 ст. л. лимонного соку, 2 ст. л. доброго оцту (винного чи рисового), 2 ч.л. зерняток кмину, 1 ч.л. молотої куркуми, 0,5 ч. л. меленого червоного пекучого перцю, 1 ч.л.зерняток чорної гірчиці (якщо не має, то звичайної), 2 ст. л. коричневого цукру, рослинна олія, сіль,

Рибне філе нарізати довгастими шматочками. Поєднати лимонний сік, оцт, зернятка кмину, куркуму, мелений червоний перець та 1 ч. л.солі, залити цим маринадом рибні шматочки, добре перемішати, накрити і поставити у холодильник на 30 хвилин.
У воці чи пательні із товстим дном розігріти 2-3 ст. л. рослинної олії і обсмажити на середньому вогні дрібно посічені цибулю, часник, імбир та зернятка гірчиці, десь хвилин 5. До приправ вкинути у пательню мариновану рибу разом із маринадом, помідори із соком з бляшанки або дрібно нарізані свіжі помідори + розведену водою томатну пасту, дрібно нарізані перці чілі, нарізану кінзу, цукор та кокосове молоко. Перемішати, досолити за смаком, накрити кришкою і на маленькому вогні тушкувати 10-15 хвилин, іноді помішуючи, щоб не липло до дна і не підгоріло. Подавати каррі гарячим, із рисом та присипавши свіжою кінзою. Самчного!

1 комментарий: