четверг, 16 февраля 2012 г.

Смажений тайський рис







Ех, яка влучна і смачна тая штука, смажений рис. Його варіацій у азійських кухнях - безліч. Але принцип залишається сталим - швидко, легко і радісно. З'їдається миттєво. Задоволення - море. Для шлунка - необтяжливо. Для ока - різнокольорово. "Внутрішні сенси" - які є, головне, був би рис, який усьому голова. Такий рис добре готувати, коли хочеться чогось погристи, але канапки та бургери не ваш шлях. Коли "нєзапно прішлі гості" і принесли діжку пива. Коли відучора зилишився варений рис, а у холодильнику скніють різні їстівні залишки, які вже ані у борщ, ані у червону армію. Одним словом, класнюча страва, і смачнющща, аж до серця пробира, ну, принаймні, правдивого "в'єтнамця" (тайця, китайця, лаосця ... см. мапу Південно-Східної Азії). Тільки одне важливе зауваження, цивілізаційне - такий рис, як і решту азійських страв, потрібно їсти винятково паличками, ніяких віделок-ножів, бо європейські столові прибори "вбивають" половину принад і смаку азійських "пундиків". Повірте.

1 склянка рису жасмин, 1 солодка червона перчина, 1 свіжий чілі, 1 помідор, 5-6 свіжих грибів шиїтаке, 5-6 зубчиків часнику, 1 ст. л. вустричного соусу, 2 ст. л. рибного соусу, свіжі кінза та м'ята, рослинна олія

Рис відварити до готовності (можна у пароварці). Викласти на велику тарелю одним шаром і підсушити, найоптимальніше використовувати вчорашній рис.  У помідора витягти зернятка разом із соком, у перців теж вичистити зернятка, нарізати овочі невеликими кубиками. Часник дрібно посекти. У грибів відрізати та викинути жорстки ніжки, "капелюшка" нарізати плястерками. У воці чи важкій великій пательні на великому вогні нагріти кілька 2-3 ложки рослинної олії. Вкинути різаний часник і смажити, помішуючи,  30 секунд. Додати гриби і так само помішуючи, смажити хвилину. Вкинути рис, смажити 2 хвилини, так само помішуючи. Додати різані овочі і всі соуси, добре і швидко вимішати, смажити 2 хвилини. Зняти рис з вогню, розкидати по піалах, присипати різаними кінзою і м'ятою, їсти негайно, плямкаючи і облизуючи палички. Самчного, комради.

Примітка:  такий рис приймає будь-які овочі, які є у наявності, а також  смажені яйця, морепродукти та готове м'ясо (варена курятина, наприклад, чи вуджені ковбаски). М'ясо та морепродукти кидати у вок опісля часнику, а овочі- опісля рису.

Комментариев нет:

Отправить комментарий