вторник, 19 июня 2012 г.

Кисло-гостре каррі із м'ясом та грибами



Чудова освіжаюча. легка та соковита страва, якраз для спекотного літнього дня. Може влаштувати собі Південно-Східну Азію прямо на балконі - каррі. свіжий сік, пахощі... ноги можете сунути у миску іх холодною водою - ілюзія басейну, можете іще трохи плюхата п'ятами, вийде ілюзія прибою... Коротше, камради, грайтеся! Принаймні, це каррі варто, щоб стати гомо люденс!

250 г яловичини (або одне куряче філе), 1 ріпчаста цибулина, 6 зубчиків часнику, шматочок свіжого кореню імбиру,  чвертка качанчика молодої білокачанної капусти або маленький качанчик брокколі, 5-6 великих коричневих королівських печериць, 1 великий гострий зелений пепероні, неповна склянка (десь 170 г) кокосового молока. 1 ч. л. "із верхом" гострої зеленої пасти каррі, 1 лайм або половина великого лимону, 1 ст. л. цукру, 1 ст. л. соєвого соусу, 1 ст. л. рибного соусу, 1 ч. л. крохмалю, сіль, чорний мелений перець, рослинна олія, свіжий базилик чи м'ята

М'ясо (яловичину чи курятину) нарізати тонкою соломкою, присипати чорним меленим перцем, накрити і дати постояти, доки готуєте решту.  З лайму чи половинки лимону зняти тонкий шар цедри і вичавити сік, десь 2 ст. л., все це діло викласти у мисочку. Туди ж всипати цукор, крохмаль, нарізаний тоненькими напів кільцями пепероні без зерняток, нарізаний тонкою соломкою імбир, додати рибний соус, пасту каррі, влити кокосове молоко, добре перемішати і поки що залишити у спокої. Ріпчасту цибулю нарізати "пір'ям", часник подрібнити. Капусту доволі грубо нарізати (броколі розібрати на маленькі качанчики). Гриби нарізати великими шматками. У великому сотейнику або воці розігріти 1-2 ст. л. рослинної олії і на великому вогні, весь час помішуючи, осмажити цибулю із часником, не більше 1 хвилини,  всипати до них капусту із грибами і смажити, мішаючи, 2-3 хвилини. Викласти на тарелю. У тому ж сотейнику, додавши трохи олії, на великому вогні обсмажити нарізане м'ясо до золотавої скоринки, звісно, весь час мішаючи. Влити до м'яса кокосовий соус із спеціями, добре перемішати, додати капусту із грибами, помішуючи, смажити 2 хвилини, щоб соус трохи загус. Скуштувати на приправи, якщо треба, досолити. Каррі має бути приємним кисло-фруктовим гострим на смак. Зменшити трохи вогонь, накрити кришкою і готувати іще 5 хвилин. Присипати свіжим базиликом чи м'ятою і подавати негайно, із вареним рисом. Смачного, камради.

Це класний варінт утилізувати залишки м'яса чи його маленький шматочок, який не в тих не в сих,  лише губиться у холодильнику. І ще - я весь час пишу "смажити, весь час помішуючи", але пояснень не давала. Це класичний азійський прийом готування, який з китайської дослівно перекладається як "стір фрай" ("смаження із помішуванням") - власне, для цього використовується великий відкритий вогонь (нажаль. електроплита для цього не годяща), велика пательня. а ліпше всього вок і дуже мало олії. Себто, коли ви смажите продукт на розпеченій пательні на великому вогні і весь час підкидаєте-помішуєте. то виходить така штука - все годується дуже швидко, набуваючи хрусткої скоринки, але залишаючись соковитим в середені. 

Комментариев нет:

Отправить комментарий