понедельник, 18 июня 2012 г.

Спаржева квасоля із креветками по-в'єтнамському



Ось, ось. камради, правдива літня закусь! Я вжив під пиво майже пательню і отримав те саме задоволення, яке є апогеєм  справжнього обіду, а не пересічного вживання їжі. Літо як воно є із дщицею екзотики. Що нам і потрібно, аби не бути просто їдцями, але гурнманами!

350 г спаржевої молодої квасолі. 200 г креветок. 1 ріпчаста цибулина. 6 зубчиків часнику, кілька "гілочок" зеленої цибулі, 1 ст. л. рибного соусу, 3 ст. л. соєвого соусу, 2-3 ст. л. води, 1,5 ч. л. цукру, мелений чорний перець та сіль, рослинна олія

Креветки очистити. У лапотків квасолі відрізати кінчики та ніжки. Якщо квасоля дуже молода, то просто помити, якщо дещо "старша", бланширувати в окропі 1-2 хвилини, відкинути на сито та облити дуже холодною водою, щоб зупинити процес варіння. Ріпчасту цибулину очистити та нарізати "пір'ям". Часник подрібнити. Зелену зибулю нарізати шматочками такої ж довжини як лапотки квасолі. У миску із чищеними креветками додати 0.5 ч. д. цукру. мелений чорний перець за смаком, половину різаного часнику та рибний соус. Перемішати і дати помаринуватися 30 хвилин. У великій пательні розігріти 1-2 ст. л. рослинної олії, обсмажити десь секунд 30 часник що залишився, вкинути креветки із маринадом і смажити, весь час помішуючи, 1 хвилину. Викласти у миску. У пательню, якщо треба, додати олію і обсмажити ріпчасту цибулю кілька хвилин, щоб стала м'якою, вкинути до цибулі квасолю та зелену цибулю, додати соєвий соус, воду, цукор, що залишився, чорний мелений перець та сіль за смаком, смажити, мішаючи, 1 хвилину. Вкинути до квасолі смажені креветки, перемішати, зменшити вогонь. і смажити 5 хвилин. Викласти на тарелю і їсти як закуску, припустимо. до пива, або як другу страву, із рисом та гострим соусом Нуок Чам.

Домашній Нуок Чам: 2-3 свіжих перців чілі, 3-4 зубчики часнику, 1 ч. л. цукру, 1 ст. л. доброго рисового оцту, 2 ст. л. води, 1-2 ст. л. рибного соусу, свіжа кінза. 
Перці та часник дрібно нарізати і перетерти із дрібкою солі у ступці у пвсту, додати всі інші складові і добре вимішати до розчинення цукру-солі. Додати рублену кінзу і подавати як соус-діп (для макання) або просто поливати їм страву.

Комментариев нет:

Отправить комментарий