четверг, 7 июня 2012 г.

В'єтнамський кокосово-овочевий суп



Чи є щось смачніше за свіжі молоденькі овочі?  Ну, хіба що баранинина.... Але це особисте. Так от, якщо не чіпати баранину, то молоді овочі - це те, що остаточно доводить, що літо прийшло і на нашій вулиці, чи кухні, свято. Хрустке і ніжно-зелене. І солоденьке. Можна так гризти, а можна забацати откий супчик, в'єтнамці на овочевих супчиках знаються. А кокосове молоко у якості основи додасть і солодкості і екзотичності. І море задоволення. Вважайте, що це літо на березі Мегонку із доставкою додому. Насолоджуйтеся, камради.

Вода або курячій бульйон, 500 мл кокосового молока, половинка качанчика молодої капусти, 2 стебла молодої селери, 2 невеликих юних світло-зелених солодких перчика, 2 свіжих чілі, половинка качанчика фенхелю, 2-3 зубчика часнику молодого, шматочок свіжого кореню імбиру, пів стебла порею, лише біла частина, 100 г креветок, 5-6 солом'яних грибів, 1 айва (або половинка лимону), 3 ст. л. рибного соусу, свіжі петрушка та кінза

Нарізати часник та імбир тонкою соломкою, порей - кільцями, селеру - плястерками, фенхель нарізати невеликими шматочками, гриби - навпіл чи чтвертками, айву - кубиками (тут ліричний відступ - звісно, ніякої айви у в'єтнамських супах не буває, вона з'явилася лише тут, бо у мене не було лимону. натомість зайшлася айва, що загубилася у холодильнику, а подібні супи вимагають фруктової ноти та кислинки. то чому би і ні? Я її лише почистила як картоплю. Та якщо вболіваєте за гавтентичність. то лимон ріжеться тонкими скибочками і додається наприкінці, десь за 2-3 хвилини до готовності супу). Так от, нарізали все це діло і наливаєте у баняк десь пів літри води чи бульйону. мо' навіть менше, аби овочі трохи були покриті рідиною, доводите до кипіння, кидаєте нарізане і на середньому вогні варите десь 10 хвилин. Тим часом, перці очистити від серединок та нарізати тонкими довгастими шматочками, капусту - тонко нашинкувати, креветки - очистити. Вкинути у баняк перці і варити десь 1-2 хвилини, вкинути капусту та креветки. влити кокосове молоко, додати рибний соус і, якщо потрібно, досолити (у цей момент кидайте лимонові шматочки, якщо використовуєте), довести суп до кипіння і варити 2-3 хвилини. Зняти з вогню, присипати великою кількістю рублених петрушки та кінзи і подавати на стіл. Уря, камради! Смачного!

Молода капуста розварюється у шмарклі дуже швидко, тому кидати її у суп потрібно саме наприкінці, на відміну від зимової.  Солом'яні гриби без проблем купуються у крамничках китайських продуктів, вони продаються у консервованому вигляді у бляшанках, але маринад настільки нейтральний, що вони зберігають смак сирих, дуже зручно. 

Комментариев нет:

Отправить комментарий