воскресенье, 31 июля 2011 г.

В'єтнамський вегетаріанський суп-каррі



Влучний обід з однієї страви для нашого тропічного літа - приємно не обтяжує у спеку та зігріває у зливу. Два в одному плюс Меконг в уяві. Ситно і легко. А ще корисно (і навіть похудатєльно, о).
1,5 - 2 л води, 2 ст л. порошку негострого жовтого каррі, 250 г кокосового молока, шматочок (3-5 см) свіжого кореню імбиру, 5-6 зубчиків часнику, 1-2 великих ріпчастих цибулини, 1 велика морква, 1 свіжий червоний перець чілі, 2 зелених солодких перця, 2 помідора, 1 велике стебло селери із листочками, 2 стебла лимонного сорго або кілька гілочок свіжої меліси, цедра з одного лимона або лайма, сік половини лимона, 5-6 шт. свіжих грибів (печериці, глива або сушені та заздалегіть замочені шиїтаке), кілька невеличких картоплин, 1 невеличке кисло-солодке яблуко, 3 ст л. рибного соусу, дрібка меленого червоного гострого перцю, сіль, цукор, рослинна олія, свіжі кінза та базилик

У баняку із важким дном розігріти кілька ложок рослинної олії і потушити кілька хвилин дрібно нарізану ріпчасту цибулю, додати дрібно посічені імбир, часник і перець чілі, лимонне сорго (або мелісу) і смажити, помішуючи, ще кілька хвилин до сильного аромату. Всипати дрібно порізану лимонову цедру та порошок каррі, дуже швидко перемішати та додати трошки води, щоб порошок каррі не згорів, а швиденько обсмажився.Майже відразу додати у баняк порізані довгастими брусочками моркву та солодкий перець, яблуко та помідори кубиками, селеру і гриби скибочками, перемішати і влити гарячу воду, довести до кипінні та влити кокосове молоко, рибний соус, сік лимону, додати мелений гострий перець у бажаній кількості, скуштувати і додати за смаком солі та цукру, щоб вийшов кисленький освіжаючий пікантний смак "із перчиком". Варити суп на середньому вогні при несильному кипінні хвилин 5-6. Додати нарізану кубиками картоплю і варити суп до м'якості картоплі. Зняти баняк з вогню і заправити каррі великою кількістю різаних кінзи та базиліку. Подавати негайно.
Доречі, свіжу мелісу можна не обсмажувати із часником-імбирем, а покласти її листочки та дуже дрібно порізані стебельця наприкінці, разом із іншою зеленню, так навіть смачніше.

Комментариев нет:

Отправить комментарий