среда, 6 июля 2011 г.
Риба тушкована із куркою по-в'єтнамському
Відверта чудасія як на пересічні тутешні смаки. Риба та птиця в одному баняку, у спільній смаковій композиції. Вивих відвертий. Вже вартий того, щоб негайно скуштувати. Для Азії таке поєднання є типовим, ба навіть банальним, там мішати найнеймовірніші, з нашої точки зору, "венігрети" - звичайна справа. А тутки подібні вихиляси - верх кулінарного авантюризму. Та хіба ми не коні, їжаки?! Спробуйте, віддайтеся креативу прямо на кухонному столі. До того ж, зуб даю, ця страва - неймовірна смачна штука. І готується швидко. Тіко не кажіть їдцям вашим відразу з чого то варене, збережіть інтригу, потім повідомите, коли отримуватимете компліменти за смаколик. А то раптом хтось нєрвний трапиться.... Всяко буває. Отже....
Великий, десь 450 г, шматок риб'ячого філе (у мене був пангасіус), 300 г курячого м'яса (одна грудка чи велике стегеньце без кісток), 1 невелика морква, 3 зубчики часнику, шматочок свіжого кореню імбиру (десь 2-3 см), 5-6 свіжих грибів шиїтаке (можна взяти і сушені), рослинна олія
Маринад для курки: 1 ч. л. "з верхом" крохмалю, 1 ст л. рибного соусу, дрібка солі та добра дрібка меленого чорного перцю
Приправи: 1 с. л. соєвого соусу, 1 ст. л. рибного соусу, 1 ст. л. чорної бобової пасти, 1 ст л. цукру, 1 ст л. сухого вина, 250 мл води, 1 ч. л. темної кунжутної олії з дуже сильним запахом, 1 ч. л. "з верхом" крохмалю, розведеного у невеликій кількості води, сіль за потребою, добра дрібка чорного меленого перцю, пучечок зеленої цибулі
Куряче м'ясо порізати дрібними довгастими шматочками, перемішати із всіма компонентами маринаду і поки залишити десь на видноті. Рибу порізати таким ж невеликими довгастими шматочками. Часник та імбир ретельно посікти чи потерти на дрібній терці, моркву потерти на грубій терці, гриби порізати скибочками (сушені перед тим треба замочити у гарячій воді хвилин на 20). Розігріти у воці чи важкій пательні кілька ложок рослинної олії щоб курилася. Дуже швидко обсмажити рибу з усіх боків і викласти на тарілку. Поки відставити. Якщо треба, помийте пательню і розігрійте ще десь ложку олії на великому вогні і обсмажте часник та імбир до появи аромату, вкиньте замариновану курятину і швидко, помішуючи, обсмажте. Додати до усього цього гриби та бобову пасту (краще її трішки розвести водою), вкиньте рибу, влийте воду, пермішайте, додайте моркву і всі приправи, окрім кунжутної олії, зеленої цибулі та крохмалю. Помішуючи та куштуючи (страва має бути солодко-соленою з відчутною пікантністю чорного перцю), готуйте на великому вогні десь хвилин 5-7 до готовності м'яса-риби. Додайте розведений крохмаль і мішайте, доки соус не загустіє. Зняти з вогню, додати кунжутної олії, перемішати, присипати різаною зеленою цибулею і негайно подавати, найліпше - з рисом. Їсти, звичайно, паличками.
Про чорну бобову пасту: вона повсякденно продається у крамничках китайський продуктів (в Києві - на Ізюмському ринку). Це дійсно чорного кольору густа паста з ферментованих бобів, дуже солона (використовувати тому з обережністю), але надзвичайно смачна. Якщо не знайшли, її можна замінити на японську пасту місо, вона теж бобова, хоча і не чорна, а жовта. Принаймні, місо з'явилася у великих супермаркетах у відділах азійських продуктів.
Оригінального смачного, комради!
Подписаться на:
Комментарии к сообщению (Atom)
Комментариев нет:
Отправить комментарий