среда, 20 июля 2011 г.

Ном Ча Бієн



Ном Ча Бієн. В'єтнамський салад з мідій у пряному соусі. Давно збиралася приготувати, але навіть я не очикувала, що це настільки смачно. Хоча  чого там, готовлено переготовлено, можна й зазделегіть, знаючи, уявити смак, аж ні.... Це точно шедевр азійської кухні, простий як все геніальне. Досконалий для романтичної вечері, та й для буденної вечері годящий, бо миттєво перетворює її на романтичну. Спробуйте, не пожалкуєте. Смак з великої літери.

20 великих мідій у половинках мушель, 1 біла чи червона солодка цибулина, 1 карамбола (це такий азійський ребристий фрукт, на зрізі як зірочка, який у нас продається, але завжди незрілий і зелений як рута, тим більше, дорого коштує, тому моє смакове ноу-хау - замінити карамболу на 1 свіжий огірок і 1 ківі, разом за смаком ну десь так..., але не гірше), 3 зубчики часнику, 2 ст. л. лимонного соку, 2 ст. л. білого вина (або, як у моєму випадку, сидру брют), 2 ст. л. рослинної олії, 1 ч. л. рибного соусу, трішки маринованого імбиру, арахіс, сіль, свіжа кінза

Якщо ви не живете на березі моря, то мідії у вас будуть заморожені. Ліпше купити гігантські новозеландські варено-морожені мідії у половинках мушель. Це смачнющий і якісний продукт і його можно брати на вагу, скільки  треба - 20, 15, хоч 10 штучок, зручно і не дорого. Отже, морожені мідії розморозити зазделегіть на верхній полці холодильника, поклавши їх у друшляк, а його на миску, це найліпший спосіб розморозки. Потім змішати половину лимонного соку, вино (або сидр) і дрібку солі і полити цим мідії (бажано, прям у мушлі наливати), викласти їх у пароварку (чи у сито над киплячою водою накривши кришкою) і готувати 5 хвилин. Зняти з вогню і дати постояти ще 5 хвилин. Змішати соус - розтерти у ступці часник із дрібкою солі, додати залишок лимонного соку, рибний соус та рослинну олію, добре вимішати, збиваючи. Залити половиною цього соусу мідії і дати постояти ще 5 хвилин. На велику тарілю порізати цибулю "пір'їнами", викласти мідії із соусом, переложити шматочками карамболи або плястерками огірка та ківі, викласти зверху пелюстки маринованого імбиру, полити залишком часниковаго соусу, посипати арахісом та різаною кінзою. Подавати із тим вином (або сидром), що йшло на маринад. Мняяя....
Це фантастична страва із фантастичним смаком...  пряна мідія, ковток холодного вина і ось ви вже десь у маленькому рибацькому сельці на березі затоки Бакбо.... 

Комментариев нет:

Отправить комментарий