вторник, 19 июля 2011 г.

Карамельна курка у горщику



От що я в азійських кухнях люблю, так це солодке м'ясо. Не розумію, чому деякі мої співвідчизники та співкультурники спочадку плювалися, а потім жахалися, коли з'ясовували, що те незрозуміле, чим я їх пригощала, виявлялося солоким м'ясним смаколиком (для мен смаколиком). Мовляв, м'ясо солодким бути не може, бо не може бути в принципі! Що ж, не будемо боротися із жертвами стереотипів, вони ж самі собі шкодять, заганяють у нудні межі та позбавляють справжніх ще не пізнаних задоволень. М'ясо може бути солодким! І одночасно смачним, запашним, неймовірним і офігітельним! Ось, наприклад, карамельна курка по-в'єтнамському, один з моїх найулюленіших рецептів. Взагалі, у подібній кулінарній техніці в'єтнамці готують багато чого - рибу, морепродукти ет сетера. Китайський вплив. Але як це смачно!, а не тільки незвично. Приготуйте, скуштуйте і переконайтеся.

4-6 курячих стегенця, 5-6 великих свіжих гриба, глива або шиїтаке, 1 велика червона цибулина, 1\2 склянки води, 2 ст. л. темного соєвого соусу, 1 ч. л. білого цукру, 2 ст. л. білого винного оцту, 1 ч. л. лимонного соку, добрий шматочок свіжого кореню імбиру, 1 великий червоний перець чілі, 4-5 зубчиків часнику, 3 ст л. рибного соусу, 1\2 чашки коричневого цукру (та якщо катма, то тоді білого), рослинна олія, свіжа кінза

Змішати у мисочці пів склянки води, соєвий соус, лимонний сік, ложечку цукру, оцет і поки відставити. Імбир, часник і чілі дрібно посекти. У пательні розігріти кілька ложок олії і обсмажити курячі стегенця до золотавої скоринки з усіх боків. Доки курятина смажеться, у грубому керамічному горщику або, наприклад, чавунному казанку на невеликому вогні роздопити пів чашки цукру, весь час помішуючи. Коли цукор розтане, набуде темно-брунатного кольору і почне закіпати, вилити оцтовий соус з мисочки, додати рибний соус та посічені імбир, часник та чілі. Карамелька миттєво затвердіє, але негайно почне танути у рідині, потрібно, швидко помішуючи киплячий соус, добитися остаточного зникнення твердих карамельних фракцій. У киплячий карамельний соус із приправами викласти смажені курячі стегеньця і нехай киплять собі трохи часу. Доки той процес триває, на тій ж пательні у олії, що залишилася з-під курки, швидко обмажити цубулину та гриби нарізані товстенькими довгастими шматочками. Трошки присолоти та посипати меленим чорним перцем. Додати вміст пательні разом із цубулино-грибним соком до курятини, легенько перемішати, накрити кришкою, суттєво зменшити вогонь і тушкувати хвилин 30-35. Подавати курку, присипавши різаною кінзою, із рисом чи рисовою локшиною та овочевим салатом.
Камради, це так здорово, що, боюся, дійде діло до вилизування тарілок і сяйнучої думки - "Як це може м'ясо не бути солодким?!" 

Комментариев нет:

Отправить комментарий