четверг, 28 февраля 2013 г.

Смажена дорада під соусом по-тайськи



Хто любитза цілу смажену рибу як я, то вам сюди. Що може бути солодше за свіженьку щойно виловлену і миттєво обсмажину цілою, із головою-ногами-руками, рибку? Та мало що! Ніхто не зрівняється із Матільдою моєю. Але не всяк час ви на риболовлі, камради. А риби хочеться. І от іноді трапляється вам класна рибка, не заморожена, юна як весна та ще й і не тутешня, себто морська, а це означає, що без дрібних кісточок. Просто створена для пательні ув цілосному вигляді. Але все ж таки не жива і не тільки що мявкала. Тому просто її гристи може й не дуже буде, а от вдатися, як зазвичай,  до азійських кулінарних традицій і прикрасити рибку екзотичними бантиками -  чом би і ні. Смакота. Одним словом, і рибку з'їли і задоволення небуденне отримали. А на риболовлю оно скоро підемо. Весна суне невблаганно!

1 свіжа охолоджена дорада, 500-600 г, 1 склянка рослинної олії для фритюру, борошно, сіль, свіжа кінза, лайм
Для соусу: 1 склянка кокосового молока, 2 ст. л. червоної пасти каррі, 2 зубчики часнику,  1 свіжий тайський перчик чілі, цедра 1 лайму, 1\3 склянки цукру, 3 ст. л. рибного соусу


Очистити часник та чілі. Подрібнити. З лайму дрібною теркою зняти цедру. У невеликий сотейник вилити кокосове молоко, додати чілі. часник, пасту каррі, цедру, рибний соус та цукор. Довести до кипіння і на невеликому вогні варити 10-25 хвилин.



Рибу почистити, вийняти нутрощі та зябри, помити та добре обсушити. Зробити дуже гострим ножем с кожного риб'ячого боку по чотири діагональних надрізи. Це  збереже форму тушки під час смаження і сприятиме розчиненню дрібних кісточок, якщо якась там є. Зовсім трошки присолити рибу, обкачати у борошні. У великому сотейнику добре розігріти олію і смажити рибу до золотавої скоринки, з обох боків, на середньому вогні, десь загалом хвилин 10, в залежності від розміру рибки. Зняти сотейник з вогню, викласти гарячу рибу на тарелю і добре полити готовим соусом. Подавати негайно, із свіжою кінзою та скибочками лайму. Смачного вам рибного дня, камради.


Комментариев нет:

Отправить комментарий