суббота, 23 февраля 2013 г.

Малазійська лакса



Азійські супчики це окремий мистецький жанр. Їсти їх - суцільне задоволення, але й готувати їх задоволення не менш потужне. Кожного разу виходить щось неймовірно живописне і ароматне, і у кожні тарілці знаходиш нові яскраві смаки, хоча, наївний, думав, що перепробував вже багацько. Ось, приміром, лакса. Малазійський славетний густий суп, який за кількістю варіантів і популярністю є тамтешнім аналогом нащого борщу. Звісно, ніхто не піддає сумніву факт, що борщ - то наше все, але не будемо регідними, камради. Різноманітність, це ознака яскравого насиченого враженнями та смаками життя. Не обмежуйте себе, камради, скуштуйте лаксу! І буде вам суботній сонячний обід, маленьке свято. І взагалі, скоро весна!

1 л води, 2 склянки кокосового молока, 150 г філе риби із білим м'ясом, 150 г чищених креветок, 100 г тофу, стебло порею (лише біла частина),  1 ріпчаста цибулина, 3 зубчики часнику, шматочок свіжого кореню імбиру, 1 невелеикий солодкий червоний перець, 1 помідор, добра жменя свіжого шпинату, ), жменя зеленого горошку (наразі  замороженого), 1-2 ст. л. гостої зеленої пасти каррі, 2 ст. л. рибного соусу, 2-3 ст. л. соку лайму чи лимону, цедра одного лайму,  1 ч. л. меленої куркуми, сіль, рослинна олія, рисова локшина, свіжа кінза









Очистити креветки, панцирі та голови не викидати. Овочі помити-почистити. Локшину відварити за інструкцією, промити холодною водою та відкласти. Тофу нарізати невиликими шматочками і обсмажити в рослинній олії до золотавої скоринку, витягти на тарілку і відставити. Рибу нарізати кубиками. З помідора зняти шкірку і нарізати скибками. Солодкий перець нарізати тоненькими довгастими шматочками. Порей нарізати тонкими кільцями. Шпинатне листя грубо нарізати, якщо листочки маленькі, залишити цілими. Горошок розморожувати не обов'язково. Цибулю і часник подрібнити. Зняти шматочками цедру з лайму. Імбир очистити і грубо нарізати.
У баняк вкинути панцирі та голови креветок, цедру лайму та імбир, залити водою, поставити на вогонь, довести до кипіння і варити на середньому вогні 15 хвилин. Бульон процидіти. Знов влити у баняк, поставити на дуже маленький вогонь, хай буде гарячим. У пательні розігріти 1-2 ст. л. рослинної олії і обсмажити ріпчасту цибулю із часником 2-3 хвилини, вкинути до них пасту каррі та куркуму і смажити іще 1 хвилину. Все це діло додати у бульон, влити кокосове молоко, збільшити вогонь, довести до кипіння і варити 10 хвилин. Всипати у баняк горошок, обсмажений тофу, солодкий перець, порей, креветки та рибу, дати закіпіти і варити 5 хвилин. Влити рибний соус, лимонний сік, скуштувати і за потреби досолити. Додати у суп помідор та шпинат, варити іще 2-3 хвилини. Зняти з вогню і присипати різаною кінзою. У тарілки розкласти локшину, залити гарячим супом і їсти умліваючи. Камради, повірте, це неймовірно.

Тайська готова паста каррі

Щодо пасти каррі. Як готувати різнокольорові пасти каррі, у тому числі і зелену, шукайте у попердніх поста блогу. Але можна скористатися плодами глобалізації. Наразі у відділах азійських продуктів великих супермаркетів з"явилася чудова паста каррі тайського виробництва. Одного пакету вистачає на 1-2 баняка чогось там. Відкритий пакет зберігати у холодильнику. І для тих, хто не любить дуже гостре - перед тим, як кидати пасту каррі у вашу страву, скуштуйте тамту,  вони бувають різного ступеню пекучості. Якщо у вас дуже гостра, а ви такого не їсте, кидайте зовсім трошки, тоді такого пакету вам вистачить надовше. Але все ж таки, довго відкриту пасту каррі зберігати не можна, навіть у холодильнику. Видихається і взагалі. Але й без пасти каррі страви які називаються "каррі" не можливі як факт. Тому, привчайте себе до гострого, це не тільки смачно. але й корисно. Правда-правда.


2 комментария:

  1. Пускаю слюни. Горько плачу - половины ингридиентов нет в холодильнике...

    ОтветитьУдалить
  2. Дорогий Керпель! І шо я чую? І від кого? Від людини, яка вміє готувати свинину ув апельсинах без свинини та апельсинів? Це ж лакса! У неї безліч варіянтів. там головне пряна каррі-заправка і кокосове молоко і технологія, послідовність дій. а далі ... м*ясо, риба, будья-кі овочі. локшина, зверху навіть варене яйце... Короче - лакса, це широке поле інтерференції!

    ОтветитьУдалить