среда, 6 февраля 2013 г.

Гострий кальмаровий суп a la Магриб



Переодично трапляються моменти. коли конче стає потреба утилізувати залишки чогось їстівного. Ну ото відкриваєш холодильник і бачиш широкий спектр прекрасних недоїдків. Кілька маслин у бляшанці, залишки домашніх соусів на дні слоїчків, пів помідори, надгризена банка консервованої квасолі, недолуга кількість морського гада - на "второє" ніби замало, а на салат для двох забагато... Корочше, всю цю розкішну мізерію треба кудись дівати доки не здохла і у переспективі не забовваніло помийне відро. І бажано. переробити все і одночасно, в одному баняку. І тут вже потрібно вмикати фантазію і виробляти якийсь синкретичний витрвір мистецтва. А володіючи хоч трохи основами всяких кулінарних традицій, можна, навіть, вичворити щось "етнічно-екзотичне". Приміром, такий суп за мотивами страв кухні Магрибу. Не знаю, камради, як вас такі обрії надихають, але супчик вийшов нічогенький. Чого і вам...

1,5 л води, 4 маленьких свіжих кальмарчика, маленька жменька дрібної вермішелі, 1 склянка домашнього соусу з печених солодких перців (або 2-3 навмисне спечених солодких перця, перекручених у пюре, без шкоринок та зерняток), 1 склянка томатного соку або пассати, 1 морква, 1 ріпчаста цибцлина. 3 зубчики часнику, половинка качанчика свіжого фенхелю, 1 свіжий помідор, 2 солодких червоних свіжих перця, 100 г консервованої спаржевої квасолі, кілька чорних маслин, 1 ст. л. харисси, 1 ч. л. будь-якої східної суміші спецій (рас-аль-ханут, мароканська суміш і т. д. ), 1 ч. л. зіри, 0,5 ст. л. цукру, 1 ст. л. лимонного соку, сіль, рослинна олія, свіжа кінза



Овочі помити-почистити. Моркву нарізати короткими брусочками. Цибулю. часник та фенхель подрібнити. Помідор порізати скибками, солодкий перець - тонкими довгастими шматочками, маслини без кісточок розрізати навпіл, з консервованої квасолі злити росіл. Кальмари нарізати довгастимо шматочками. У баняку розігріти кілька ложок рослинної олії, вкинути моркву, часник, цибулю та фенхель, смажити, іноді помішуючи, хвилин 7-10. Влити пасту з печених перців, томатний сік, додати кальмари, помідор та солодкі перці, всипати зіру, додати трохи води, довести до кипіння, зменшити вогонь, напів прикрити кришкою і тушкувати до готовності овочів, хвилин 5-10, то ви вже самі дивиться. Опісля долити гарячу воду, що залишилася, всипати сухі спеції, цукор, додати хариссу, посолити за смаком, довести до кипіння, всипати вермішель і варити до її готовності. У готовий суп додати лимонний сік, консервовану квасолю, маслини та різану кінзу. Зняти з вогню і подавати дуже гарячим. Смачного, камради.


Харисса - це надзвичайно популярна у країнах Магрибу приправа, яка готується із свіжих чи печених червоних перців чілі, часнику, зіри та олії. Вона надзвичайно ароматна і така ж гостра, але без неї половина принад магрибських страв просто йде геть. Зберігається вона у холодильнику дуже довго, тому є сенс зробити відразу чималий слоїчок і додавати куди забажаєте для надданя буденній іжі східних пахощів та нюансів. Як готувати хариссу, шукайте у моєму ж блозі  у попередніх постах.




Комментариев нет:

Отправить комментарий