среда, 20 февраля 2013 г.

Корейський суп із м'ясом, тофу та овочами



Серед азійських кухонь, опісля в'єтнамської і тайської, найобожнюваніша - корейська. Дивовижна сполука простоти, ситності, вишуканості і ... гостроти. От любили б ви гостре та пекуче як я, ото мене зрозуміли б. І миттєво долучилися б до поціновувачів корейської кулінарної традиції, якщо хтось  іще не долучений. Тим більше, як сповіщають найавторитетніші кулінарні видання, "доба суші" минула,  новий тренд на світових столах - корейські смаколики. І я їх розумію. І вам раджу. От для початку. спробуйте хоча б такий супчик - складові прості як цвях і знайомі до болю, готувати просто, задоволення - море і від того задоволення і насолоди аж у грудях пече. Не лінуйся, камраде, будь у тренді! Гиги...



Китайська кунжутна ароматна олія та корейська бобова паста



1.5 м'ясного бульону. 150 г свинини, 100 г тофу, 2 картоплини, 1 морква, 1 ріпчаста цибулина, 3 зубчики часнику, 5-6 свіжих грибів шиїтаке, 1 невеличкий кабачок, 2 ст. л. ферментованої бобової пасти, 1 - 4 ч. л. сушеного меленого червоного пекучого перцю, 2 ч. л. ароматної кунжутної олії, рослинна олія,  сіль, зелень



Всі овочі почистити-помити. Свинину нарізати невеличкими кубиками, так само нарізати тофу, картоплю  і кабачок. Моркву нарізати дрібними кубиками. Цибулину та часник подрібнити. Гриби нарізати плястерками. Нагріти бульон. У пательні разогріти 2 ст. л. рослинної олії і обсмажити цибулю 1-2 хвилини,  додати свинину, перемішати і смажити, помішуючи, 5-7 хвилин. Вкинути все це засмажене діло у баняк, залити гарячим бульоном, довести до кипіння, вкинути гриби, тофу та овочі (окрім часнику) у майбутній суп і варити на середньому вогні 20 хвилин. Додати бобову пасту, розведену бульоном до консистенції сметани. Добре перемішати і варити іще 2-3 хвилини. Скуштувати, за потреби досолити, але обережно, паста солона. Додати гострий перець. Тут таке діло, корейські страви дуже гострі, звісно на наших теренах не всі таке їдять, але зовсім без перцю не можливо, не камільфо, зникає половина принад страви. Тому сипте перець потрошку і весь час куштуйте, зупиніться  на тій межі гостроти, яку ще витрумуєте. Суп зняти з вогню, заправити кунжутною олією, рубленим часником і зеленню. Дати постояти під кришкою кілька хвилин, подавати гарячим. Їсти умліваючи, бо це надзвичайно смачно, камради!

Щодо кунжутної олії та бобової пасти. Ароматна олія робиться з обсмажених кунжутних зерняток, вона темно-брунатного кольору, з дуже сильним приємним запахом і додається до страв як спеція, потрошку. Ферментована бобова паста, ясєн пєнь, робиться з бобів, зазвичай соєвих, із сіллю та різними добавками. Дуже солона, на смак приємна, але специфічна, тому замінити її нема чим. Все це діло продається на китайському ринку, іноді трапляється у відділах азійських продуктів у великих супермаркетах.



3 комментария:

  1. Да, забавно - почти все ингридиенты вполне родные. А вообще, дорогой автор, гранд мерси вам за этот блог. Я поняла главное, начинать нужно с "лук-чили-чеснок", а там... что найдется, то и будет. Остается, правда, непостижимым одно китайское блюдо - цветная капуста в каком-то сладковатом соусе, но с легкой чесночной нотой. Мои эксперименты провалились. Мож, эксперт подскажет, как это можно воспроизвести?

    ОтветитьУдалить
  2. Сооброзю, що ти маєш на увазі і напишу, експерт сказав - експерт зробить!

    ОтветитьУдалить
  3. Сложно на пальцах передать вкус блюда:) Там прикол в том, что капуста как бы слегка карамелизирована (не совсем то слово - покрыта тончайшим слоем плотного сладковатого соуса), чеснок по вкусу свежий, без термообработки, но на вид - я как-то высматривала его чуть ли не с лупой, аж персонал задергался, небось думали, тараканов ищу:). Так вот, - его не видно!

    ОтветитьУдалить