понедельник, 12 марта 2012 г.

Свиняча голінка по-північнов'єтнамськи







Ех, мало є в світі таки ж смачних речей, як свиняча голінка, вона ж "гальонка", вона ж "вепрево колєно". Ото їв би і їв. Ще й плямкав б, і навіть підрохкував, не через свинячість натури, а від задоволення. Але свинячу ніжку вміють готувати не тіко наш нарід у купі із сусідами. Інші кухні теж віддають належне цій соковото-смаковитій частині паціної тушки. І виходить так само феєрично. Відірватися від тарілки неможливо! Спробуйте, камради, і самі переконаєтесь. Один із кількох варіантів голінки по-в'єтнамському.

1,3 - 1,5 кг голінки (вага разом із кісткою), 2 великі ріпчасті цибулини, 5 зубчиків часнику, 1 свіжий чілі, 500 г міцного м'ясного бульйону, шматочок свіжого кореню імбиру (десь 3 см), 1 ч. л. молотої куркуми, 2 ч. л. цукру, 2 ст. л. рибного соусу, 1 ч. л. креветкової пасти, 2 ст. л. темного соєвого оцту (або ішного доброго - винного, наприклад), 1 ч. л. "з верхом" кукурудзяного борошна, пучечок зеленої цибулі, рослинна олія

Зрізати з кістки м'ясо разом із шкірою та тлущем (це важливо!), потім нарізати тамте доволі корпулентними кубиками. Цибулю, часник та чілі подрібнити. Креветкову пасту загорнути у фольгу і пропекти на сильно розігрітій пательні з обох боків кілька хвилин. Витягти з фольки і розім'яти разом із рибним соусом у рідку пасту. У воці чи великій пательні добре розігріти 1-2 ст. л.рослинноїолії і швидко обмажити шматочки свинини до золотавої скоринки десь 2-4 хвилини. Вкинути у миску, додати подрібнені овочі, куркуму, цукор та суміш рибного соусу та креветкової пасти, добре перемішати і поставити у холодильник маринуватися на 1-2 години (можна маринувати й сиру свинину, але тоді най маринується у холодильнику ніч).
Замариновану свинину знов обсмажити на великому вогні десь 1-2 хвилини разом із маринадом, щоб схопилося іще скоринкою, потім вилити у вок бульйон та оцт, скуштувати на сіль, якщо треба, досолити, довести до кипіння, зменшити вогонь до маленького, накрити кришкою і тушкувати 1,5 години. Кукурудзяне борошно залити ложкою води і добре взбити у пасту без грудочок. Трошки збільшити вогонь під вже готовою свининою, влити пасту з борошна, швидко мішати, доки соус не загустіє, всипати нарізану зелену цибулю, перемішати і зняти з вогню. Подавати із рисом та легким овочевим салатом. Це божественно смачно!

Азійська креветкова паста продається у китайських крамничках, являє собою темно-брунатну щільну масу із різким запахом ферментованих креветок і сильно-солоною на смак, опісля термічної обробки запах стає набагато приємнішим. Нажаль, замінити її чимось іншим не можна, аналогів не має.
тайська креветкова паста та лимонн есорго

Комментариев нет:

Отправить комментарий