воскресенье, 6 февраля 2011 г.

Суп з рибою і помідорами

Чудовий необтяжливий у всіх сенсах супчик. І похудатєльний. не кажучи вже про те, що смачний до нестями. І знов таки, чудо азійських кулінарних технологій - готується миттєво.

Десь 2 л рибного бульону або води, 500 г пангасіуса (філе), 2 помідора, 1 свіжий перець чілі, сік половинки лімона,  2 стебла черешкової селери, 2-3 ст. л. рибного соуса, 1 ст. л. цукру, 1 ч. л. суміші "П*ять спецій", зелена цибуля, кінза, свіжа м*ята. У мій супчик я ще кинула залишки свіжого шпинату.

Довести бульон або воду до кипіння, вкинути рибу, нарізану середніми шматочками, знов довести до кипіння і знати піну, додати помідори, різані скибками, подрібнений чілі, сік лимону, різану селеру (і шпинат, як у моєму випадку), рибний соус, цукор, приправу "П*ять спецій". Перевірити на смак. Має буди солоно-кисло-солодкий із перцем. Варити на середньому вогні 2-3 хвилини. Зняти з плити, всипати дрібно різані зелену цибулю, кінзу і м*яту. Відразу подавати. До речі, можна подати із рисом чи рисовою локшиною, вареними, звичайно. На дно мисочки покласти порцію рису чи локшини і залити дуже гарячим супом. Спробуйте, не пошкодуєте.

Щоб вас не лякала екзотична суміш "П*ять спецій". Її можна купити вже готову у китайських крамничках, а можна зробити дома й не паритися. Вона доволі часто використовується у в*єтнамській кухні, тому хай у вас буде запас. Отже -  1 ст. л. гвоздики, 1 ст. л. сичуаньського перцю, 3 палочки кориці, 6 "зірочок" бадьяну, 1 ст. л. зерняток фенхелю. Все змолоти у порошок на млинку, зберігати у закоркованій посудині.

Сичуаньській перець (як і бадьян, як і корицю у паличках, як і багато ще всяких прянощів), можна купити у китайських крамничках. Ще раз даю адресу для киян - Ізюмський ринок (це продовження Деміївського ринку, площа Московська, ст. М "Либідська"). Одесити все це можуть купити в китайських магазинчиках на Привозі, два з них, здається, у Рибному павільоні.

4 комментария:

  1. Суп-суп – ура! Пробуем и опошляем!
    Итак:
    - пангасиус – штука специфической жирности, его можно вместо свечки использовать. Берем хек.
    - зачем идти за «правильным» сельдереем, если в холодильнике валяется корень? Еще и пожевать что будет. Берем, режем соломкой, как на фри, кидаем перед помидорами.
    зачем нам свежие, по-зимнему «пластиковые», помидоры, если в закромах водятся консервированные?
    - «5» специй для Одессы – не цифра. В продаже – только 13. Зато «гавтентичні» - круче некуда, все в иероглифах, так что, может, их и не 13 вовсе, а, к примеру, 25. Зато слегка мятой попахивает, - это к лучшему. А то сезонные цены на свежую зелень какие-то дурацкие.
    - высохший в холодильнике чили при варке замечательно восстанавливается
    - на финише цвет все-таки какой-то неправильный. Поэтому зеленый лук с кинзой кидаем не в тарелку, а в кастрюлю – сразу после выключения, прикрываем крышкой.
    Все остальное – по оригинальному рецепту
    Да, готовить лучше в берушах (или с айподом/наушниками). Поскольку некоторые консервативные граждане, привыкшие к классической одесской кухне, врываются в кухню с воплями «Выключай! Горит!». А на пояснительное «оно не горит, оно варится» нагло заявляют «лучше бы сгорело». А зачем нам это слушать, когда все так вкусно складывается?..

    ОтветитьУдалить
  2. Вставь в кухонную дверь замок. Или гони консерваторов сразу, с предупреждением, что будут наглеть, вообще корму не получат. Твой вариант весьма остроумен, хотя никогда не замечала излишней жирности пангасиуса, но дело вкуса. По крайней мере, ты мой самый креативный последователь, "Мастер опошлений" года. Наглым консервативным гражданам - привет. Они бы поостереглись, ато ваще кормить перестанут.

    ОтветитьУдалить