среда, 9 февраля 2011 г.

Зелене каррі з морепродуктами

Що може бути краще незатишного зимового вечора ніж щось спекотне і нетутешнє. Зараз за вікном щось виє несамовито, а у нас на тарілках ну майже тропіки. Своїми руками і за 10 хвилин.

Кількість всього приблизна, бо скільки чого є, те на пательню і кидайте, варіантів - море.

Десь 350-400 г кокосового молока (азійське каррі страва не дуже густа, але зовсім рідку я не люблю, тому молока я беру завжди меньше, ніж нібито потрібно), 250 г заморожених креветок (розморозити і почистити), 2 свіжих кальмарчика, 250 г риби, шматок філе будь-якої рибки із білим тугим м*ясом, (взагалі можна вигадувати яку завгодно комбінацію з риби, ракоподібних, молюсків тощо, що є під рукою),  сік 1\2 лимона або лайма, цедра лимона або лайма, цукор, рибний соус, свіжий перець чілі
Для пасти каррі: 1 ст л. пасти з креветок, зелений перець чілі (далі варіації - від 1 шт. до 6 шт. кому який ступень гостроти до смаку), 1 цибулина, 3 зубчика часнику, 2 стебла лимонного сорго, 5 см свіжого кореня імбиру, терта цедра 2-х лаймів, великий пучечок свіжої кінзи разом із стеблами і, якщо присутні, корінцями. Потрібно буде для нашої страви лише 2 ст. л. , залишок покласти у слоїчек і зберігати  у холодильнику до наступної нагоди (десь 2 тижні), або  заморозоти пасту у морозильнику.

Шматочок пасти з креветок швидко обсмажити з усіх боків на пательні без масла, всі інші складові  пасти каррі нарубати шматочками і разом з креветковою пастою змолоти у блендері в  пюре.
Креветки очистити, кальмари теж і нарізати товстою соломкою, рибу нарізати невеликими шматочками. У сотейнику чи пательні довести кокосове молоко до кіпіння, вкинути 2 ст л. пасти каррі, різаний навпіл перець чілі, і готувати 1-2 хвилини до страшенно апетитного аромату, додати цукор  і рибний соус за смаком, вичавити з лимона\лайма сік, довести до кипіння, закинути всі морепродукти і дрібно січену цедру, варити 5 хвилин, скуштувати і з*ясувати, чого не вистачає - лимонного соку, цукру чи рибного соусу (себто, він замість солі), додати того, чого саме не вистачило і зняти з плити. Подавати з рисом і зеленню.

В*єтнамські (як і тайські) каррі відмінні від того ж каррі індійського, в Індії - це сухі суміші, порошок, "жовте каррі", а у В*єтнамі - це свіжі пасти, зелені або червоні, тому без холодильника залишки не зберігаються, і взагалі, ліпше готувати кожного разу, як припре каррі скуштувати, свіженьку пасту. На смак це завжди щось неймовірно свіже, цитрусове, травичково-пряне і легке. Так, тепер щодо екзотичних складових. Паста з креветок, це така специфічна штука, темно-брунатного кольру, дуже густої щільної консістенції, тхне звалищем відходів біля рибзаводу, це майже не жарт, бо робиться вона з ферментованих креветок. Мені, правда, страшенно цей сморід подобається, у мене взагалі рецептори заточені потішно - мені чим смердючише, тим смачніше, люблю все ферментоване (напевне, генетична пам*ять від пращурів з Півночі). Саме тому креветкову пасту і обсмажують перед використанням (навіть в*єтнамці), щоб позбутися не дуже приємного запаху, який опісля термічної обробки стає набагато пристойнішим. Але на смак паста просто чудова і саме у рибно-морепродуктових стравах додає насиченого "морського" присмаку (хоча додають її й до страв з м*яса, або курятини). Продається креветкова паста там ж, у китайських крамничках.
Лимонне сорго (в англомовних джерелах "лемонграсс"), злакова азійська рослина, для кулінарних вправ, як приправу, використовують її стебла, вони досить жорсткі, тому їх чистять від верхніх підсохлих шарів і для приготування беруть лише нижню (білу) частину стебла. В лимонного сорго, як зрозуміло, лимонний аромат, але більш ніжний і трав*яний. У в*єтнамській кухні лимонне сорго використовують, напевне, так само часто, як той ж рибний соус, або як у нас картоплю. Продається воно зараз у нас у великих супермаркетах, наприклад, у торговому центрі "Більшовик". У китайських крамничках можна купити сушене сорго, але перед використанням його потрібно замочувати. Ось таки штуки. Смачного.
Лимонне сорго та паста з креветок

Комментариев нет:

Отправить комментарий