среда, 23 февраля 2011 г.

Кальмари фаршировані свининою


Не лякайтеся. Кальмари, фаршировані свининою, це питомий варіант поєднання продуктів у в'єтнамській кухні. Вони не скуті кулінарними догмаим і канонами. Можна мішати м'ясо із  морепродуктами чи курятину із рибою, чи взагалі все разом, а зверху ще притрусити фруктами і перцем. Повна свобода дій і смаків. І повірте, такий підхід не тільки ломає стереатипи мислення, але дає й смачнющі результати.

На 3 середніх за розміром свіжих кальмара, десь 200 г свиного фаршу, 5 сушених грибів шіітаке, невеличкий жмуток рисової локшини, 2 зубчика часнику, 1 свіжий чілі (або сушений за смаком), трохи зеленої цибулі, 8 шт. "золотих голок" (сушених бутонів китайської лілії), 1-2 ст. л. рибного соусу,  1 невелике сире яйце і щупальця кальмара, рослинна олія

Гриби і "золоті голки" замочити у гарячій воді на 30 хвилин. Рисову локшину замочити у теплій воді на той ж самий час. Кальмарів обережно (щоб не порвати), але ретельно очистити. Мають вийти ошатні акуратні "тушки". Щупальця дрібно посекти і змішати із свиним фаршем. Додати всі інші компоненти - гриби, бутони лілій, локшину, зелену цибулю, часник, чілі дрібно посекти, додати приправи, яйце і добре вимішати фарш. Обережно заповнити фаршем тушки кальмарів і заколоти отвір зубочисткою. Розігріти у пательні олію, зменшити вогонь і обмажити кальмарів з усіх боків, до рум''яної скоринки, потім додати у пательну трохи води, накрити кришкою і потушити на середньому вогні хвилин 15. Вода має практично викіпити, а кальмари протушитися і підсмажитися до іще більш красивої скоринки. Подавати, виклавши кальмарів на "ложе" із зеленого салату (чи салату з пекінської капусти) та із відварним рисом. Полити тим соусом, який у невеликій кількості мав утворитися у пательні. 
Якщо у вас залишився фарш (а він чомусь таки частенько залишається), скатайте з нього маленьки круглі тефтельки, обкачайте у борошні і підсмажте разом із кальмарами. Та і подавайте разом. Зверху можна присипати зеленню, кінзою, наприклад. І прикрасити лимонною скибочкою.

Так, "золоті голки". Це сушені бутони рудих китайських лілій, у сушеному вигляді мають непрезентабельний вигляд, натомість мають квітково-фруктовий тонкий аромат і солодкий пряний смак. Продається у китайський крамничках, завжди. Якщо все ж таки не знайшли, просто додайте до фаршу ще грибів, але бажано іншого сорту, ну, наприклад, до шіітаке - му-ер, або сушені білі гриби. Або вкинте не ще якійсь гриби, а, наприклад, свіжі соєві паростки (чи паростки інших  бобових). І буде вам смачно. Ці кальмари виходять просто неймовірні і ніякого "афективного фільтру" при їх споживанні ні в кого не спостерігається. Ось.

Рисова локшина, сушені шіїтаке, "золоті голки" і кальмарчик, свіжий

Комментариев нет:

Отправить комментарий