четверг, 17 февраля 2011 г.

Розвантажувальний день

У когось розвантажувальний день, це коли опісля борщів, вареників і смажених курчат у суботу  сідають на кефір. У нас все навпаки, коли іноді хочеться чогось більш "вагомого" ніж надлегка в'єтнамська кухня, ми по суботах влаштовуємо собі свято - яйця з беконом, плов, смажене м'ясо з картоплею чи якійсь густий та поживний магрибський супчик. Правда, є "нєпохудатєльниє" страви і у нашій азійській щоденній дієті. От, наприклад, в'єтнамські сендвічі. Чи смажений тофу. Одним словом, у нас були гості і ось, що з того вийшло. Гості були задоволені, всі наїлися від пуза, чого і вам бажаю. Зараз розповім, що ї як готували.

Бань Мі В'єтнамські сендвічі

Міні-багети, свинина, морква, дайкон, свіжий огурець, різна зелень (кінза, петрушка тощо), майонез, гострий чілі-соус, темний соєвий соус.
Для початку, шматочок свинини нарізати тоненьким плястерками, це краще робити з підмороженим м'ясом і замаринувати хвилин на 30 (хоча я залишаю свинину у маринаді на всю ніч, так смачніше). Для маринаду:
2-3 ріпчасті цибулини, 2-3 зубчика часнику, 1-3 шт. свіжого перцю чілі, 2 ч. л. цукру, 2 ст. л. рибного соусу, сік 1 лимона або лайма, сіль і чорний перець за смаком.
Цибулю, часник і чілі змолоти у фарш, додати всі інші компоненти і залити всім цим ділом плястерка свинини, потрібно, щоб кожен шматочок був добре покритий маринадом.

Натерти на корейській терці (обо нарізати тоненькою соломкою) моркву та дайкон і теж замаринувати на 30 хвилин. Для овочевого маринаду:
1\4 чашки рисового оцту, 2 ст. л. води, 1 ст. л. цукру, 1 ч. л. солі.
Все добре розколотати, щоб розчинилися сіль-цукор і залити нарізані овочі.

Майонез змішати із будь-яким гострим чілі-соусом. Він стане приємного рожевого кольору і незабутнього смаку.

Коли все це замариноване діло дойде кондиції, збираємо сендвічі. Свинину швидко обсмажити на олії, без маринаду, але особливо ретельно обтрушувати кожен шматочок м'яса теж не потрібно, хай трошки маринаду на них залишиться. Міні-багети надрізати (не до кінця) вздовж, розкрити як книжку, добре змастити з середини підготовленим майонезом, на нього викласти кілька шматочків смаженої свинини, на неї порізаний вздовж тонкими плястерками свіжий огірок, на нього трошки маринованих моркви і дайкону (добре віддушити маринад), зверху пучечок пряної зелені, скрапнути трохи темним соєвим соусом і закрити сендвічеву "книжку". Починати їсти відразу, плямкаючи і рохкаючи від задоволення, можна облизувати пальці. Запивати "розвантажувальним" пивом. Смакотішшша. Ото їв би і їв.



Салат з чорного рису і креветок

Офігітельная закусь! І виглядає готичненько.

Для салату: 1 склянка чорного тайського рису, 0,5 кг креветок (самих звичайних, дрібненьких), сік 1\2 лимону, сіль
Для заправки: 2 зубчика часнику, 2 свіжих перця чілі, шматочок свіжого кореню імбиру, 4 ст. л. рибного соусу, 2 ст. л. лимонного соку, 4 ст. л. води, 2 ст. л. цукрової пудри

Рис вкинути у киплячу підсолену воду і варити на невеликому вогні 30-40 хвилин (чорний рис вареться значно довше звичайного, до речі, цей чорний солодкий рис нічого спільного не має з так званим "диким рисом", хоча, якщо не знайшли тайського, можна взяти і дикий). Креветки (якщо купили сирі), відварити, додавши у воду лимонний сік. Якщо креветки варено-морожені просто опустити їх на хвильку у окріп. Очистити тварючок. Для заправки з часника зробити фарш, всі інші тверді компоненти дуже дрібно посекти, додати рідкі та сипучі, все змішати. Відварений рис перемішати із частиною креветок та заправки,  викласти у миску, зверху у художньому безладі розкласти креветки, що залишилися, полити залишками заправки і посипати різаною кінзою. І... можна по першій. Ми цією красою неземною закусювали китайську рисову горілку. Мня. Гавтентично і смачнющо!


Смажений тофу у томатному соусі

Наша в'єтнамська відповідь французським соте і рататуям.

250 г тофу, 2-3 ріпчатих цибулини, 5 зубчиків часнику, 4 великих помідора, зелена спаржева квасоля (у мене була консервована), 2 ст . л. рибного соусу, 1 ч. л. цукру, 1\2 чашки курячого бульону чи води, багато пряної зелені (були кінза і свіжа м'ята), олія

Тофу нарізати не дуже великими кубиками і обсмажити на олії з усіх боків до красивої золотавої скоринки. Відкласти поки у бік. На пательні добре розігріти олію і обсмажити рублені цибулю і часник, секунд 30, Додати різані кубиками помідори і швидко обсмажити, накрити кришкою і тушити хвилин 5 (помішувати іноді, щоб не підгоріло). Додати у пательню бульон чи воду, рибний соус і цукор, довети до кипіння, вкинути смажений тофу і зелену квасолю і тушити ще 2 хвилини. Викласти у миску і посипати різаною зеленню. Цього разу я ще додала пів болгарської перчини і маленький кабачок. Вони загубилися в холодильнику і таким чином знайшли собі компанію. Вийшло ще цікавіше. Схряцали велечезну тарелю і не помітили як. Перець і кабачок я обсмажила з цибулею, перед тим, як кидати помідори. Отакі у нас розвантажувальні дні. Чого і вам бажаю.

Комментариев нет:

Отправить комментарий