воскресенье, 20 февраля 2011 г.

Тофу із овочами у соусі Хойсін


Це китайсько-в'єтнамська страва, легка і поживна одночасно. Можна приготувати хоч виварку і нагодувати велику компанію, більш нічого не готуючи. Лише багато пива чи білого вина і успіх вечірки гарантовано.

250 г тофу, 1\2 качанчика пекінської капусти, 10-12 шт. свіжих печериці, кілька сушених грибів "древесне вухо", 2 невеликі моркви, 1 болгарський перець, порей (лише біла частина), 1 ріпчаста цибулина, 3 зубчикі часнику, шматочок свіжого кореню імбиру, зелена цибуля, 2 ст. л. соусу Хойсін, рибний соус, соєвий соус, цукор, 1 ст. л. соусу Туонг От, 1\2 склянки води, рослинна олія, кунжутна олія, чорний мелений перець.

Дуже добре розігріти рослинну олію і обсмажити шматки тофу, відкласти у якусь миску і накрити, щоб тофу не засох. Всі овочі доволі грубо нарізати, бажано довгастими шматочками по діагоналі, шампіньони нарізати пластинками. Опісля тофу, у тій самій олії швидко обсмажити болгарський перець із білою частиною порею, викласти у миску. Якщо на пательні не вистачає олії, трохи додати і обсмажити пекінську капусту, дуже швидко. Відкласти (можна кидати все у миску до болгарського перцю). Обсмажити моркву з ріпчастою цибулею. Відкласти. Швидко обсмажити дрібно різані імбир та часник, додати до них всі гриби і обсмажити до золотавої скоринки. Відкласти. На тій ж пательні зварити соус - вкинути Хойсін, Туонг От (про Туонг От та спосіб його приготування шукайте у попердніх повідомленнях блогу - "Суп буддійського ченця"), влити воду, додати за смаком рибний та соєвий соуси, цукор, теж за смаком і проварити кілька хвилин, щоб суміш трошки загусла. Соус має бути солоним, солодким і гострим. Вкинути обсмажений тофу, всі смажені овочі та гриби і, весь час помішуючи, протушити у соусі 1-2 хвилини, посипати дрібкою чорного меленого перцю та різаною зеленою цибулею, скрапнути чайною ложечкою кунжутної олії (зі смажених кунжутних зерняток). Все, можна подавати.
Головне у цьому ділі дуже швидко обсмажувати овочі на великому вогні, щоб, з одного боку, у них з'явилася золотава скоринка, а з іншого, щоб в середені вони залишалися хрусткими, напів сирими.  Власне, у цю страву можна додавати будь-які овочі, вариацій маса. Можна вкинути баклажан, кабачок, броколі чи дайкон, разом із овочами вищезгаданими у рецепті чи замість них. Головне, обов'яскові складові - тофу, гриби, цибуля, соус Хойсін.

Власне, таким чином ріжуть овочі для багатьох в'єтнамських страв

Соус Хойсін, це дуже популярна приправа у китайській кухня, яка давно використовується і в інших азійських кухнях. Вона робиться з ферментованих соєвих бобів, цукру, оцту, суміші "П'ять спецій" і т. д. Він, до речі, є головною приправою до качки по-пекінському. Купити у готовому вигляді соус можна в китайських крамничках, він є завжди. Якщо не знайшли під боком китайських магазинчиків, Хойсін, у спрощеному варіанті, можна зробити вдома. Ось кілька рецептиків:

1.) 3\4 чашки консервованої червоної квасолі, 1\4 чашки рідини з-під цієї квасолі, 3 ст. л. чорної патоки, 1\3 ст. л. соусу Теріякі, 1\2 ст. л. червоного винного чи рисового отцту, 1 ст. л. часникового порошку (продається у будь-якому супермаркеті у відділі спецій, називається "Сушений часник"), 1\2 ч. л. суміші "П'ять спецій" (як приготувати цю пряну суміш, читайте у попередніх повідомляннях блогу - "Суп із рибою та помідорами").
Все змолоти у блендері в пюре. Протерти це пюре через сити, викласти у слоїк, закрити кришкою і зберігати у холодильнику.

2.) 4 ст. л. соєвого соусу, 2 ст. л. густого арахісового масла чи чорної бобової пасти (продається, завжди, у китайських крамничках), 1 ст. л. темного меду, 2 ч. л. винного оцту, 1\2 ч. л. часникового порошку, 2 ч. л. кунжутної олії, якого-небуть гострого чілі-соусу за смаком , наприклад, Табаско, на кінчику ножа чорного меленого перцю.
Все змолоти в блендері і зберігати в закритому слоїку у холодильнику.

Щодо кунжутної олії, то азійський варінт цієї олії нічого спільного не має з рафінованою кунжутною олією, що продається в наших магазинах у відділах дієтичного харчування. Потрібна нам олія робиться з підсмажених кунжутних зерняток, має дуже темний колір і неймовірно потужний смак-аромат, який взмозі перебити пахощі будь-яких продуктів у страві, тому додають цю олію зовсім не багато, для нюансів "в азійському стилі". Продається без жодних проблем все у тих ж самих китайських крамничках.

Соус Хойсін та інші китайські соуси цієї лінійки, все з китайської крамниці на Ізюмському ринку (таке саме є на Привозі, Одеса, та  ринках "з китайцями" в інших великих містах нашої неосяжної батьківщини.

2 комментария:

  1. Можно обозвать это "сотэ по-въетнамски": кидать можно все, что угодно, но нек. ингридиенты обязательны

    ОтветитьУдалить
  2. Ага. Правильно понимаете, товарищ! Кидайте, о результатах доложите. Окружающих можете не кормить, обойдуться, сами ешьте, это так вкусно, что делиться - грех.

    ОтветитьУдалить