вторник, 15 февраля 2011 г.

Пікантний кокосовий суп із куркою

Чудова гастрономічна розвага у розвантажувальний день (якщо комусь такий потрібен). Легко, смачно, гаряче і куртуазно. Вишуканий В'єтнам.

2 невеликих курячих філе, чашка креветочних панцирів, 400 г кокосового молока, 1-3 свіжих чілі, кілька сушених чорних древесних грибів (можна взяти те, що є - і шиїтаке, і му-ер, і будь-які азійські гриби, якщо зовсім край, то беріть вже свіжі шампіньони чи сушені білі), сік одного лимона, 2 стебла лимонного сорго (або дрібно різана цедра того ж 1 лимона), шматочок свіжого кореню імбиру, 2 ч. л. цукру, 3 ст. л. рибного соусу, кілька "стрілок" зеленої цибулі.

Сушені гриби замочити у гарячій воді. З курячого філе та креветочних панцирів зварити бульон. Власне, якщо креветок і відповідно, їхніх панцирів не має, то Господь з ними, і так буде смачно. Але цей прийом запам'ятайте і ніколи не викидайте шкарлупи від з'їдених креветок (сирі чи варені), я їх зберегаю у морозильнику, бо у в'єтнамській кухні бульон з креветочних панцирів звичайна та поширена річ. І смачна. Так от, зварити бульон з курятини та креветкових шкарлуп (не багато, бо буде ще кокосове молоко у якості рідини), додавши цибулю, лавровий листок, чорний перець горошком, стебла селери і трошки бадьяну. Варити не довго, хвилин 30, до готовності курятини. М'ясо викласти і не дати засохнути (накрийте чимось), бульон процідити. Змішати у окремій посудині рибний соус, цукор, лимонний сік, дрібно різані чілі та зелену цибулю. Поки відкласти. Бульон змішати з кокосовим молоком, вкинути посічені лимонне сорго (або цедру), імбир та замочені гриби (без рідини). Довести до кипіння і варити на середньому вогні 15 хвилин, влити  лимонну суміш та вкинути курятину, нарізану довгастими шматочками. Варити ще 3 хвилини. Подавати із рисовою локшиною та зеленню. Смакота!

Ще раз пояснюю зацікавленим, що кокосове молоко, шкода, звісно, але нічим замінити не вийде. Правда, зараз воно продається в усіх великих супермаркетах, у бляшанках чи картонних паках, тайського виробництва, коштує копійки. Якщо вже зовсім з ним нічого не виходить, купіть пакетик-другий звичайної кокосової стружки для посипання тортиків, у відділі спецій та приправ. Залийте сушений кокос теплою водою, перемішайте і нехай трохи постоїть, потім добре видушити, залишки кокосу викинути, а водичку, яка має стати хоч і рідкого, але білого кольору використовувати за рецептом, що ви там, наразі, будете готувати. Це, звісно, таке, але хоч запах буде.

4 комментария:

  1. Ыыы... Принесла из Сельпо коксовое молочко, а оно,
    зараза, скисшее. Ну почему мне так не везёт. Кокосовый творог... Уууу

    ОтветитьУдалить
  2. За супчик - спасибо. Так что на счет варки риса? как принято во вьетнамской кухне?

    ОтветитьУдалить
  3. Наташе: Понюхай, если пахнет просто кокосом, а не кислятиной, то все нормально, кокосовое молоко имеет обыкновение сильно загустевать от стояния, это нормально, оно мгновенно тает в горячей воде или на сковородке во время готовки.

    ОтветитьУдалить
  4. Способы и варианты (простенькие, базовые) варки риса по-вьетнамски оглашу отдельно. Ваша Я.

    ОтветитьУдалить