Виходите ви з нірвани і відчуваєте, що просвітлення забрало геть усі сили, і виникає приземлена думка - " а нє пора лі нам подкрєпіцца?" А за стіною голої реальності - зима, холода... Відмінний вегетеріанський супчик, і для просвітлення, і для зігріву, і для праведного задоволення. Кушайтє.
1 л води, 400 г кокосового молока, 1 кабачок, 1 батат, солодка картопля (наразі не було, але якщо врахувати, що батат все ж таки картопля, тільки дйсно солодкувата і жовтогаряча за кольором, то у якості кольорово-смакових замінників я взяла 1 звичайну картоплину і 1 велику солодку моркву), 1\3 склянки сирого арахісу, 1\2 стручка свіжого чілі, 1\3 склянки сухого гороху маш або соєвих бобів (все це є, але льньки було возюкатися, їх надовго потрібно замочувати, а супу хотілося тут і зараз, тому взяла ту ж кількість сухого зеленого гороху, підкреслюю, саме зеленого, а не сіро-жовтого, який зазвичай використовують у нас на суп), 1\4 пачки рисової локшини, невеликий шматок тофу, трохи рослинної олії, асафетіда, сіль, зелень
Для соусу Нуок Лео: 1 ст л. цукру, 2 ст л. соусу Туонг От, 2 ст. л. води, 1 ст л. смаженого арахісу
Овочі нарізати доволі великими кубиками, рисову локшину замочити на 20 хвилин у гарячій воді, горох замочити у холодній воді на 30 хвилин, далі я його просто відварила до напівготовності окремо. Довести воду до кипіння, вкинути різані овочі, арахіс та напівзварений горох, варити десь хвили 30 на невеликому вогні до остаточної готовності гороху. Влити кокосове молоко і додати сіль за смаком. Швидко обсмажити на олії тофу. Нарізати кубиками. З локшини злити воду і нарізати шматочками. Додати у суп тофу і локшину, швидко довести до кипіння і зняти з вонгню. Заправити різаною кінзою чи будь-якими іншими травичками. Подавати негайно, дуже гарячим. Окремо подати соус Нуок Лео. Кожен сам собі у мисочку буде додавати за смаком.
Я у цей суп ще додаю 1\2 ч. л. асафетіди. Це дуже специфічна східна спеція, висушений природний латекс, млечний сік рослини Ферула Смердюча, що росте переважно у Афганістані та околицях. Асафетіда має неймовірно потужний різкий запах, який при необережному використанні спеції просмерджує все навгруги й назавжди, тхне ця штука одночасно цибулею та часником приправлених котячою сечею. Це якщо образно. Але при термічній обробці запах стає приємним і додає страві дйсно екзотичного і наповторного смаку-аромату. Використовують асафетіду переважно у стравах з баранини, з овочів та, особливо, у стравах з бобових, бо смердючий відьомський порошок нейтралізує специфічні "побічні ефекти" гороху-квасолі, сильно покращує травлення і знімає відчуття переїдання. Себто, діє як фестал. Тому у цьму супі з овочами і горохом вона абсолютно доречна. Єдиний її недолік - у нас купити її дуже складно, можна попитатися у крамничках східних спецій або замовити друзям, які пензлюють до Індії. Та якщо у вас її немає, то нічого страшного, суп і так вийде неймовірно смачним і з не меньш запоморочливим ароматом, головну ноту в якому задасть, як не дивно, варений арахіс.
Так, тепер про соус Туонг От, який входить до складу соусу для супу Нуок Лео. Його можна купити у готовому вигляді у китайських крамничках, а можна з легкістю приготувати вдома і мати завжди під рукою, бо він дуже часто викоритовується у різних в'єтнамських пундиках.
Отже, соус Туонг От: 15 свіжих червоних перців чілі, 1 ч. л. солі, 8 ч. л. рубленого часнику, 1 1\2 ст л. цукру, 3 ст л. рисового оцту, 1 ч. л. крохмалю, 2 ст л. води.
Перці очистити від зерняток та білих перегородок, нарізати і змолоти у блендері разом із часником, сіллю, цукром і оцтом у грубувате пюре. Викласти у банячок і на невеликому вогні довести до кіпіння, розвети крохмаль водою, загустити соус і варити на малому вогні 5 хвилин. Вилити у слоїк, закрити кришкою, остудити і зберігати у холодильнику скільки влізе аж доки не скінчеться. Такі навіжені як я, їдять його просто з хлібом, або макають в нього все, що завгодно, ковбасу, наприклад. Всі інші можуть таких експерементів не ставити, а просто додавати його потрошку, за смаком. Але без нього нікуди. В'єтнам, сер.
1 л води, 400 г кокосового молока, 1 кабачок, 1 батат, солодка картопля (наразі не було, але якщо врахувати, що батат все ж таки картопля, тільки дйсно солодкувата і жовтогаряча за кольором, то у якості кольорово-смакових замінників я взяла 1 звичайну картоплину і 1 велику солодку моркву), 1\3 склянки сирого арахісу, 1\2 стручка свіжого чілі, 1\3 склянки сухого гороху маш або соєвих бобів (все це є, але льньки було возюкатися, їх надовго потрібно замочувати, а супу хотілося тут і зараз, тому взяла ту ж кількість сухого зеленого гороху, підкреслюю, саме зеленого, а не сіро-жовтого, який зазвичай використовують у нас на суп), 1\4 пачки рисової локшини, невеликий шматок тофу, трохи рослинної олії, асафетіда, сіль, зелень
Для соусу Нуок Лео: 1 ст л. цукру, 2 ст л. соусу Туонг От, 2 ст. л. води, 1 ст л. смаженого арахісу
Овочі нарізати доволі великими кубиками, рисову локшину замочити на 20 хвилин у гарячій воді, горох замочити у холодній воді на 30 хвилин, далі я його просто відварила до напівготовності окремо. Довести воду до кипіння, вкинути різані овочі, арахіс та напівзварений горох, варити десь хвили 30 на невеликому вогні до остаточної готовності гороху. Влити кокосове молоко і додати сіль за смаком. Швидко обсмажити на олії тофу. Нарізати кубиками. З локшини злити воду і нарізати шматочками. Додати у суп тофу і локшину, швидко довести до кипіння і зняти з вонгню. Заправити різаною кінзою чи будь-якими іншими травичками. Подавати негайно, дуже гарячим. Окремо подати соус Нуок Лео. Кожен сам собі у мисочку буде додавати за смаком.
Я у цей суп ще додаю 1\2 ч. л. асафетіди. Це дуже специфічна східна спеція, висушений природний латекс, млечний сік рослини Ферула Смердюча, що росте переважно у Афганістані та околицях. Асафетіда має неймовірно потужний різкий запах, який при необережному використанні спеції просмерджує все навгруги й назавжди, тхне ця штука одночасно цибулею та часником приправлених котячою сечею. Це якщо образно. Але при термічній обробці запах стає приємним і додає страві дйсно екзотичного і наповторного смаку-аромату. Використовують асафетіду переважно у стравах з баранини, з овочів та, особливо, у стравах з бобових, бо смердючий відьомський порошок нейтралізує специфічні "побічні ефекти" гороху-квасолі, сильно покращує травлення і знімає відчуття переїдання. Себто, діє як фестал. Тому у цьму супі з овочами і горохом вона абсолютно доречна. Єдиний її недолік - у нас купити її дуже складно, можна попитатися у крамничках східних спецій або замовити друзям, які пензлюють до Індії. Та якщо у вас її немає, то нічого страшного, суп і так вийде неймовірно смачним і з не меньш запоморочливим ароматом, головну ноту в якому задасть, як не дивно, варений арахіс.
Так, тепер про соус Туонг От, який входить до складу соусу для супу Нуок Лео. Його можна купити у готовому вигляді у китайських крамничках, а можна з легкістю приготувати вдома і мати завжди під рукою, бо він дуже часто викоритовується у різних в'єтнамських пундиках.
Отже, соус Туонг От: 15 свіжих червоних перців чілі, 1 ч. л. солі, 8 ч. л. рубленого часнику, 1 1\2 ст л. цукру, 3 ст л. рисового оцту, 1 ч. л. крохмалю, 2 ст л. води.
Перці очистити від зерняток та білих перегородок, нарізати і змолоти у блендері разом із часником, сіллю, цукром і оцтом у грубувате пюре. Викласти у банячок і на невеликому вогні довести до кіпіння, розвети крохмаль водою, загустити соус і варити на малому вогні 5 хвилин. Вилити у слоїк, закрити кришкою, остудити і зберігати у холодильнику скільки влізе аж доки не скінчеться. Такі навіжені як я, їдять його просто з хлібом, або макають в нього все, що завгодно, ковбасу, наприклад. Всі інші можуть таких експерементів не ставити, а просто додавати його потрошку, за смаком. Але без нього нікуди. В'єтнам, сер.
![]() |
Рисова локшина, асафетіда, кокосове молоко і зелений сушений горох |
Таких не берут во вьетнамки... Смотрю я - круто, читаю - понимаю, что слишком круто. Т.е. нужно быть истинным маньяком вьетнамской кухни или просто - истинной вьетнамкой, чтобы в холодильнике валялись нужные ингридиенты. Даже опошлить толком этот рецепт (и предыдуший - карри) не получается. Ну вот скажи, чем можно заменить (по вкусу) кокосовое молоко? И - пардон за подготовку к опошлению - можно ли лимонное сорго заменить, к примеру, резаным шпинатом, вымоченным в лимонном соке?
ОтветитьУдалитьЛимонное сорго заменяется лимонной же цедрой. мелко нарезанной, кокосовое молоко не заменяется ничем. Идешь на Привоз и покупаешь у китайцев. Да, за бататом нужно вставать и идти в магазин, далеко, но тоже можно купить, но паллиатив я обозначил - картошка + марковка. Все остальное просто. Твой я.
ОтветитьУдалитьАга, спасибочки, но... не просто оно! У меня есть встречное предложение: давайте разбавлять рецепты кухни от кутюр чем-нибудь из прет-а-порте, или даже из Бурды. Т.е. самый постоянный из любящих читателей пишет, что есть в наличии (в холодильнике), а вьетно-гуру просвещает - что можно из этого сделать. А? плиз-з-з...
ОтветитьУдалить