воскресенье, 6 февраля 2011 г.

Маленька вечеря для друзів

 Коли до гостей залишилася година, ліпше в*єтнамської вечері годі вигадати. Швидко, смачно, соковито. Всі сміються, а ви зустрічаєте друзів не захеканий у напівпритомному стані від кухонної перевтоми, а з чарчиною аперетиву і на заглик гостей "на фіг, на фіг, подавайте гарячіє!", миттєво подаєте, і саме гаряче і свіженьке. От напередодні подавала.

Риба у кисло-солодкому соусі

Чудовий і смачний експрес-варіант вишуканої страви.  Для цього смаколика (як і для більшості іншиї рибних в*єтнамських страв) я беру  пангасіуса (в*єтнамський сомик). Недорого і гавтентично. Отже...

500 г пангасіуса, 1 велика цибулина, 1 великий помідор, невеликий шматочок свіжого кореня імбиру,  5 мандаринів (для цієї страви беруть ананас, але не було, знайшлися лише "мумії" мандаринів, ще з-під ялинки), 1 свіжий перець чілі, 1 ст. л. томатної пасти, 2 ст. л. тамариндової пасти, 2-3 ст. л. рибного соусу, 1 ст. л. цукру, 1 яйце, 1 ч. л. "з верхом" крохмалю, чорний перець, сіль, мука, рослинна олія

Муку змішати із дрібкою солі і чорним меленим перцем за смаком (я люблю побільше). Рибу нарізати корпулентними шматочками (щоб було зручно брати паличками і щоб влізло до рота в один дотик), перемішати шматки риби із взбитим яйцем. Розігрити олію на пательні до кипіння. Обваляти рибу в яйці у мучній паніровці і швидко обсмажити до рум*яної кірочки, стежачи, щоб шматочки не зліпалися. Викласти рибу у миску. В тій ж пательні (як що потрібно, додати олії) обсмажити дрібно сечені цибулю, імбир і чілі, десь 1-2 хвилини, додати різаний кубиками помідор, смажити ще хвилинку, з мандаринів зрізати гострим ножем скоринки, порізати внутрощі на шматочки і разом із соком, що витік у те, у чому різали мандарини, вкинути на пательню, влити розведену водою томатну пасту, тамариндову пасту, якщо потрібно, долити води, щоб утворився доволі густий (але не занадто) соус, додати рибний соус і цукор. Тушкувати хвилин 5. Зробити органолептичний аналіз - соус має бути кисло-солодким і трохи гостреньким. Загустити соус крохмалем, розведеним у невеличкій кількості води. Вкинути шматочки риби і проварити ще 2-3 хвилини. Подавати з рисом, присипавши різаною кінзою.

До цієї рибки дуже смакував легкий і хрусткий салат. В*єтнамські салати взагалі надзвичайно свіжі, а тому, що їх не заправляють олією, то вони взагалі "невагомі".

Салат з манго

1 великий манго, 1 невелика морква, 1\2 дайкону (японський редис), 1 огірок, 2 "палки" черешкової селери із листям, зелена цибуля, чілі-сіль,свіжа кінза, свіжа м*ята (взагалі, можна класти будь-які пряні травички, базилик ще, наприклад; я ще люблю у такий салат різати пекінську капусту і кидати відварені креветки, взагалі капєць, так смачно).
Для заправки: 2 ст. л. рибного соусу, 1 ст. л. води, 1 ст. л. рисового оцту, 1 ч. л. цукру, 2 дрібнорізаних зубчика чесноку, 1 свіжий дрібнорізаний перець чілі.

Манго очистити і нарізати тонкими скибочками, огірок розрізати вздовж навпіл і вишкрябати ложкою зернятка разом із соком, те, що залишилося від огірка, нарізати середньою соломкою навкоси, так само нарізати стебла селери, зелену цибулю нарізати довгастими шматочками, моркву і дайкон нарізати довгою соломкою (або використати корейську терку) і замаринувати хвилин на 15-20 у суміші оцту (3 ст. л.), води (2 ст. л.), цукру (1 ст. л.) і солі (1 ч. л.), перед тим, як класти у салат, добре віддушити маринад. Все це добро звалити у миску, розмішати заправку до розчинення цукру і залити овочі-фрукти, швидко перемішати і виложити на велику таріль. Присипати  чілі-сіллю, посипати подрібненою зеленню, прикрасити на свій густ. Вуаля! Маленька вечеря для друзів готова. Можна випивати без зайвого сумління. І просто і вишукано. І скажіть, що цього вечора у цьому місті ще когось так годували.

 А тепер щось на кшталт довідки. Чілі-сіль. Чудова домашня приправа до всього. Особливо для... фруктів. В*єтнамці бо їдять фрукти зовсім не так як ми. Наріжуть, приміром, скибочками той ж манго, або яблука, груші чи ананас, макають у гостру сіль і.... Файнюшшша закусь, скажу я вам. А зробити чілі-сіль надзвичайно легко. Ось кількість складників на "пробну дозу". 1 ст. л. морської крупної солі, 2 ст. л. цукру, 1 свіжий дрібносічений перець чілі, кілька крапель лимонного соку. Всю цю красу неземну перетерти в однорідну масу у ступці, збризнути лимонним соком і підсушити. Потім ще раз трохи перетерти, щоб розбити грудочки. Сіль має стати рожевого кольору. І все. Зберігати у сухому темному місці і берегти від дітей. Макайте в неї фрукти і закусюйте горілку, або біле вино, або що самі забажаете.
чілі-сіль

3 комментария:

  1. Извращая, упрощай! или самые опасные эксперименты - на себе.
    Итак, за окном суровый минус, так что никаких друзей и походов в магазин, зато - аппетит и готовность съесть что-нибудь этакое. Увы, вначале придется приготовить. К примеру, рыбу в кисло-сладком соусе. Из того, что было... А было свежеразмороженное порционное филе хека - каждый пластик делим на 4 части. Заливаем рыбным соусом, задумываемся. Вспоминаем о наличии имбиря и лучка, мелко рубим то и другое, кидаем к рыбе. Обнаруживаем, что напрочь забыли не то, чтобы об ананасах, но и о мандаринах. Сильно страдаем - примерно 3 минуты. Находим в холодильнике поллимона, мелко рубим вместе с цедрой, посыпаем сахаром. Медитируем - может, в чай кинуть? - тяга к прекрасному берет верх: кидаем к рыбе. Добавляем резаный чили. Разводим ч/л тамариндовой пасты (вкучнейшая штука, однако) в полчашки теплой воды, доливаем в адскую смесь. На томат плюем - на первое борщ, а ни один въетнамец после борща томат не добавит! Оставляем минут на 15. Вываливаем все в горячую сковороду, тушим. Добавляем еще сахар. Соус загустевает как-то сам по себе, без лишних крахмалов, но в запахе чего-то не хватает. Тяжело вздыхая, ныряем в холодильник. Обнаруживаем совсем не аутентичную смесь нарезанной петрушки и укропа. Кидаем в рыбу - просто сверху. Почему-то пахнет жареной картошкой... В рез-те - вполне съедобно. Надо было еще рису отварить.

    ОтветитьУдалить
  2. Гениально! Так дальше по жизни и пойдем - генератор и опошлятор. Сладкая креативная парочка!

    ОтветитьУдалить
  3. Кстати, о рисе. Пожизненно варила его как обычую кашу - заливала водой 1 к 2-3 (в зав-сти от сорта и цели). Недавно на пакетах обнаружила другой способ (условно макаронный): пропорцию брать 1 к 5, и промывать после варки. А что скажет гуру? (думаю, стоит не в комментах, а в посте)

    ОтветитьУдалить