суббота, 18 августа 2012 г.

В'ялені помідори



На жаль, якщо вимірювати міць сонячного випромінювання, у нас не Узбекістан і навіть не Крим. Нє, у когось може й Узбекістан і навіть Крим, але не у нас. А ще дощі зненацька... Тому суперову закуску-приправу, таку як в'ялені помідори, з доброго дива не утнеш.  Не вистачить нашого сонця таки для їхнього остаточного визрівання природнім шляхом, себто десь на свіжому повітрі, у великій кількості і повільно, не кваплячись. Або згниють, або фігня вийде. Але ж хочеться. В'ялені помідори, то такая штука, що й у салат, і на канапки, і ув омлет, і просто так, прям з банячка, руками, і особливо у зимку як нагадування, що буває у цьому світі літо... І взагалі, яка, наприклад, італійська кухня без таких томатів, а іспанська, а навіть й українська, бо хіба ми не коні, їжаки? Та вихід є, є вихід, не залишимо ми себе без такого смаколика, бо колись якась добра людина винайшля духовку! Тому, боритися і поборите!

1-1,5 кг дрібних стиглих городніх помідорчиків, 1\5 склянки солі, мелений чорний перець, сушений майоран або тим'ян (чабрець), рослинна олія

Помідори вимити, обтерти з них воду, розрізати кожен навпіл вздовж. Деко застелити пергаментрим папіром, викласти помідори розрізом догори, присипати сіллю, чорним перцем (не багато) та сушеною духмяною травичкою. Сунути помідори у духовку розігріту до 70 градусів, залишити дверцята духовки ледь прочиненими (щоб не закрилися, підкласти щось, паличку чи олівчик) і залишити помідори на 12 годин. Та якщо у вас вже модерна духовка із термоциркуляцією, то закривайте дверцята сміливо. Коли раптом помідори великі. то різати їх потрібно або на чтвертки, або середніми скибками і залишати вже на 24 години у духовці. Готові томати мають бути підсохлі, трошки скручені і навіть якщо залишилося якесь ніби на вигляд сирувате-м'якувате, то не має давати ані краплини соку, якщо на нього натиснути. Скласти помідорні скибки у сухі стерилізовані банячки, залити по вінця рослинною олією, оливковою чи соняшниковою, міцно закрити кришками і зберігати у холодильнику. І буде вам, камради, щастя.


2 комментария:

  1. якраз робила таке. Правда насіння видаляла. І сушила про 100 С. 4-5 годин.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Власне особливої різниці не має. все єдно виходить смачно і головне, своїми руцями, у будь-який час і непотрібно платити за банячок якісь неоковирні гроші. як за італійські у магазині, у нас тут можна і за сто із лишком грн. побачити

      Удалить