Якщо хочеш взимку ласувати усялякими смакотами, не прогав серпень. Саме час заставити холодильник та комору слоїками, слоїчками та іншими посудинами із дорогоцінним різнокольоровим смачнющим вмістом. Звісно, всякий запасає у першу чергу те, що любить найбільш. От мені смакує всяке томатне, на різний густ, кшталт та консістенцію. То я і виварюю та вироблюю. Черговий шедеврик. Без дурнів, страшенно смачно, уселякі фабричні кетчупи йдуть похнюпившись нервово курити на балконі. Чудовий соус, яскравий. запашний, гостренький і універсальний - з ним усе йде, хоч просто на хлібчик, хоч на холодну телятину. І готується швидко і просто. Спробуйте, камради, і буде вам взимку томатна літня радість.
1,5 кг дуже стиглих солодких помідорів, 2 червоні цибулини, 1 велика морква, 4-5 зубчики часнику, 1 свіжий перець чілі, 2-3 великих свіжих гриба (білих, ерінгів, коричневих печерець, що є), 1\4 склянки рослинної олії + іще 2-3 ст. л., 1\3 склянки червоного сухого вина, доволі великий змішаний пучечок свіжої зелені - петрушки і зеленого базиліку, 1 склянка томатного соку або пассати, 1 ст.л. сушеного орегано, 2 ст. л. сушеної петрушки, 0.5 ч. л. чорного меленого перцю, 4-5 ч. л. цукру, 0,5 ч. л. тертого мускатного горіху, сіль
Помідори вимити, розрізати навпіл і руками вичавити з них сік, має вийти десь склянка, якщо не має бажання вовтузитися, то візьміть склянку пассати - італійське рідке пюре з протертих помідорів без солі і спеції. Половинки помідорів нарізати маленькими шматочками. Цибулю і моркву очистити і нарізати дуже маленькими кубиками. Часник подрібнити. Гриби нарізати маленькими шматочками. Зелень дрібно порубати, без стебел. Чілі очистити від зерняток і також дуже дрібно нарізати.
У великій пательні нагріти 2-3 ст. л. рослинної олії, вкинути цибулю. моркву та часник і смажити, помішуючи, десь хвилин 5-7 на середньому вогні. У великий баняк вкинути нарізані помідори, зелень, смажені овочі, додати всі інші складові, поставити на вогонь, довести до кипіння, посолити за смаком. Соус має бути пікантним кисло-солодким, солоненьким і пряним.
Як соус добре закипить, зменшити вогонь до мінімуму, накрити баняк кришкою і варити 45 хвилин. Іноді потрібно перемішати. Потім зняти кришку, трохи збільшити вогонь і варити іще 15 хвилин, доки соус не загусне. Тут потрібно пильнувати і помішувати часто, бо пригорить. Гарячий соус негайно розкласти по слоїках, щільно закрутити кришками, дати охолонути і зберігати у холодильнику до зими. Якщо вистачить сили волі.
Італійська пассата продається у великих супермаркетах, у відділах консервів овочевих, у великих пляшках. коштує копійки, а користі від неї вагон (середня ціна 14-17 грн)
Комментариев нет:
Отправить комментарий