четверг, 23 августа 2012 г.

Неймовірний томатний соус



Якщо хочеш взимку ласувати усялякими смакотами, не прогав серпень. Саме час заставити холодильник та комору слоїками, слоїчками та іншими посудинами із дорогоцінним різнокольоровим смачнющим вмістом. Звісно, всякий запасає у першу чергу те, що любить найбільш. От мені смакує всяке томатне, на різний густ, кшталт та консістенцію. То я і виварюю та вироблюю. Черговий шедеврик. Без дурнів, страшенно смачно, уселякі  фабричні кетчупи йдуть похнюпившись нервово курити на балконі. Чудовий соус, яскравий. запашний, гостренький і універсальний - з ним усе йде, хоч просто на хлібчик, хоч на холодну телятину. І готується швидко і просто. Спробуйте, камради, і буде вам взимку  томатна літня радість.

1,5 кг дуже стиглих солодких помідорів, 2 червоні цибулини, 1 велика морква, 4-5 зубчики часнику, 1 свіжий перець чілі,  2-3 великих свіжих гриба (білих, ерінгів, коричневих печерець, що є), 1\4 склянки рослинної олії + іще 2-3 ст. л., 1\3 склянки червоного сухого вина, доволі великий змішаний пучечок свіжої зелені - петрушки і зеленого базиліку, 1 склянка томатного соку або пассати, 1 ст.л. сушеного орегано, 2 ст. л. сушеної петрушки, 0.5 ч. л. чорного меленого перцю, 4-5 ч. л. цукру, 0,5 ч. л. тертого мускатного горіху, сіль

Помідори вимити, розрізати навпіл і руками вичавити з них сік, має вийти десь склянка, якщо не має бажання вовтузитися, то візьміть склянку пассати - італійське рідке пюре з протертих помідорів без солі і спеції. Половинки помідорів нарізати маленькими шматочками. Цибулю і моркву очистити і нарізати дуже маленькими кубиками. Часник подрібнити. Гриби нарізати маленькими шматочками. Зелень дрібно порубати, без стебел. Чілі очистити від зерняток і також дуже дрібно нарізати.
У великій пательні нагріти 2-3 ст. л. рослинної олії, вкинути цибулю. моркву та часник і смажити, помішуючи, десь хвилин 5-7 на середньому вогні. У великий баняк вкинути нарізані помідори, зелень, смажені овочі, додати всі інші складові, поставити на вогонь, довести до кипіння, посолити за смаком. Соус має бути пікантним кисло-солодким, солоненьким і пряним.
Як соус добре закипить, зменшити вогонь до мінімуму, накрити баняк кришкою і варити 45 хвилин. Іноді потрібно перемішати. Потім зняти кришку, трохи збільшити вогонь і варити іще 15 хвилин, доки соус не загусне. Тут потрібно пильнувати і помішувати часто, бо пригорить. Гарячий соус негайно розкласти по слоїках, щільно закрутити кришками, дати охолонути і зберігати у холодильнику до зими. Якщо вистачить сили волі.

Італійська пассата продається у великих супермаркетах, у відділах консервів овочевих, у великих пляшках. коштує копійки, а користі від неї вагон (середня ціна 14-17 грн)

Комментариев нет:

Отправить комментарий