Незважаючи на дощі, все ж таки поки що літо. А коли погодою ми не керуємо, то можна вдатися до ілюзій та фантазій і уявити собі тропічний сезон дощів десь на березі Меконгу, який пахне прянощами, водою і тими, хто у воді живе. От такими, наприклад. Пригощайтеся, камради, і буде вам в'єтнамське літо і повна пательня щастя. І не пожалкуйте собі келишка, а то і два, рожевого охолодженого...
150 г великих сирих чищених креветок, 150 г мідій без мушель, 2 невеличких кальмарчика або 100 г маленьких восмініжків, 1 ріпчаста цибулина, 4 зубчика часнику, 1 свіжий перчик чілі, 1 маленький солодкий перець, 3-4 гриба шиїтаке, 1 ст. л. лимонного соку, 2 ст. л. рибного соусу. 1 ч. л. тертої лимонної цедри, пучечок базиліку, рослинна олія
Кальмари очистити і нарізати довгастими шматочками (якщо замість них берете восмініжків, залишити їх цілими, як і креветки та мідії). Перці очистити від зерняток і нарізати - солодкий -довгастими шматочками, а чілі - дрібненько. Цибулю і часник подрібнити. Гриби нарізати тонкими плястерками.
У мисці перемішати морепродукти із рибним соусом. Цибулю, часник та чілі потовкти у ступці у пасту, додати до неї лимонний сік. Базилік грубо нарубати і перемішати із лимонною цедрою.
У воці чи пательні із товстим дном на великому вогні розігріти 1-2 ст. л. рослинної олій. Вкинути часниково-цибулеву пасту і потушкувати десь 30-40 секунд, помішуючи. Вкинути морепродукти, перемішати, закрити кришкою і готувати 2 хвилини. Вкинути у пательню гриби та солодкий перець і смажити вже без кришки іще 2-3 хвилини, помішуючи. Готову страву присипати базиліком із цедрою і негайно продавати. Їсти із локшиною чи рисом, а можна й так, із грінками, і обв'язково запивайте холодним рожевим вином, дуже воно до морепродуктів приязне. Все ж таки свято для себе, обожнюваного.
Комментариев нет:
Отправить комментарий