среда, 29 августа 2012 г.

Пасти-каррі по-в'єтнамському

Червона паста-каррі


1 ч. л. зерняток кориандру, 1\2 ч. л. зерняток кунжуту, 10-12 невеличких свіжих червоних перців чілі, 4 маленьких цибулини шалоту (або 1 звичайна ріпчаста цибулина), 2 зубчики часнику, 2 стебла лемонгарса (лимонного сорго) або цедра одного лимону, стебла із коринцями свіжої кінзи, 10 горошинок чорного перцю, дрібка меленої кориці, 1 ч. л. куркуми, 1\2 ч. л. креветкової тайської пасти, 1 ч. л. солі. 2 ст. л. рослинної олії

Всі сухі зернятка пілсушити на сухій пательні на невеликому вогні до появи аромату. Не спалить! Чілі, для тих, хто любить дуже гостре, можна не чистити від зерняток, а ті, хто любить не дуже "спайсі", нехай вичистить перцеві серединки. Свіжі складові дрібно нарізати. Все викласти у блендер і змолоти у грубу пасту, потім додати олію, перемішати, викласти у слоїчок з кришкою і зберігати у холодильнику (не більше 1 місяця) або заморозити.

Креветкова паста продається у крамничках китайських продуктів.



Зелена паста-каррі






1-5 гострих зелених перців чілі, пучечок зеленої цибулі, 1 пучечок свіжої кінзи разом із стеблами, маленький пучечок свіжого зеленого базиліку, цедра і сік 1 лайму, 2-3 зубчика часнику, 1 ст. л. зерняток кориандру, 1 ч. л. зіри, 1 ч. л. солі, 2 ст. л. рослинної олії

Тут, знов таки, якщо хтось любить пекуче, чілі чистити  не потрібно, але якщо хочете зробити слобо-гостру пасту, серединки із зернятками - нафіг. Все, як зрозуміло, нарізати і змолоти у блендері у грубу пасту, додати олію. перемішати, скласти у слоїчок з кришкою і зберігати у холодильнику, але цю пасту ліпше використати якнайшвидше.



Жовта паста-каррі



2-3 сушених перця чілі, 1 свіжий солодкий жовтий перець, шматочок свіжого кореню імбиру (десь 5 см), 2 стебла лемонграса (лимонного сорго) або цедра 1 лимону, 2 зубчики часнику, 4 цубулинки шалоту або 1 звичайна ріпчаста цибулина, 2 ст. л. куркуми


Сущені перці перед тим трохи розмочити у теплій воді, зернятка виймати не потрібно. Солодкий перець очистити від серединки. Імбир очистити від шкірки.  Все подрібнити, додати всі спеції і перетерти чи змолоти у грубу пасту. Зберігати у холодильнику. 





Комментариев нет:

Отправить комментарий