Азійські кисло-гострі супи є цілим піджанром тамтешньої кулінарії. Вони неймовірно влучні у вологу літню спеку і освіжають не гірше за лимонад. Вони легкі, але одночасно і ситні, адже окрім "лимонадної" складової, там іще багато чого понапхано. Як у цьому супчику. А чому раптом камбоджийський, а не в'єтнамський? Так для різноманітності. Хоч і дещо відносної. Камбоджийська кухня, як сусідська, має найбільше якихось спільних рис із в'єтнамською, а остання є унікальним явищем у своєму азійському "кутку" і геть не схожа на оточуючі її етнічні баняки.
1,5 води, 2 дебелі курячі голінки, 1 ріпчаста цибулина, шматочко свіжого кореню імбиру, 2 невеликих помідори, 1 свіжий перець чілі, 3-4 зубчики часнику, 100 г консервованих паростків бамбуку, половинка маленького ананасу або половина банки ананасу консервованого разом із соком, пучечок зеленої цибулі, 1-2 ст. л. тамариндової пасти, 1-2 ст. л. лимонного або лаймового соку, кілька шматочків цедри, 2 ч. л. цукру, 1\4 склянки рибного соусу, пучечок кінзи та пучечок базиліку. сіль
Очистити ріпчасту цибулину та імбир. Цибулю подрібнити, а імбир нарізати тонкою соломкою. Налити у баняк воду, вкинути курячі голінки, довести до кипіння, весь час знімаючи піну, зменшити вогонь, додати рублені цибулю та імбир і варити 30 хвилин. За цей час нарізати помідори скибочками, зелену цибулю - шматочками до діагоналі, паростки бамбуку - циліндриками, ананас, якщо використовуєте свіжий, кубиками (якщо консервований, то він і так зазвичай шматочками), зняти з лимону кілька тонких смужечок цедри, вичавити сік. Часник порізати тонкими плястерками. Зелень грубо порубати. Чілі нарізати тонкими напів кільцями. Зварену курятину витягти з бульйону, залишивши той на малому вогні. Зняти м'ясо з кісток, (кістки та шкіру викинути), нарізати курятину соломкою. Збільшити під баняком з бульйоном вогонь, вкинути у нього курятину, помідори, зелену цибулю, ананас, цедру, влити тамариндову пасту, лимонний сік. рибний соус, всипати цукор. скуштувати і якщо потрібно, додати солі за смаком. Довести до кипіння і варити 1-2 хвилини. Одночасно з цим процесом нагріти ложку рослинної олії у пательні і швидко обсмажити часник до золотавої скоринки. Вкинути його у суп разом із чілі та бамбуковими паростками, додати рублену зелень, зняти з вогню, накрити кришкою і дати постояти хвилин 5. І негайно їсти.
Смажений часник, який додали наприкінці, надає супу незвичного і страшенно апетитного аромату.
Бамбукові консервовані паростки, як і тамариндова паста вільно продається на китайському ринку, у магазинчиках харчових товарів.
Комментариев нет:
Отправить комментарий