пятница, 20 июля 2012 г.

В'єтнамські пиріжки Тюнь



Взагалі то, якщо кинути оком через призму нашого світосприйняття, то ці "пиріжки" - правдиві голубці. Але в'єтнамці називають це діло саме пиріжками. Хоча, як їх не назови, смак від того не міняється. Як був яскравий, так і залишається. Та як на мою неоковирну думку, то, пиріжки не пиріжки, але чому б й не розсунути "голубцеві" обрії і не накрутити таких от звичайно-екзотичних рулетиків і не отримати задоволення, і не помріяти про береги великої річки Меконг?

2 склянки відварного рису, 1 склянка заздалегіть звареної білої квасолі, 200 г курячого (свинячого) фаршу, 1 велика ріпчаста цибулина, 2-3 ст. л. рибного соусу (або 2-3 філе анчоусів), чорний мелений перець, сіль, листя совойської або білокачанної капусти

Цибулю очистити, подрібнити, додати до м'ясного фаршу, туди ж  влити рибний соус (або вкинути дрібно порізані анчоуси), додати добру дрібку чорного меленого перцю, якщо треба досолити. Квасолю розім'яти у пюре і трішечки присолити. Рис теж за бажанням можна присолити, але дуже помірно. У капустяного листя вирізати грубу центральну жилку і обдати його кропом, щоб пом'якшало. Далі такі дії - на кожний капустяний лист кладемо  шарами: спочатку трохи квасолевого пюре, на нього трохи рису, далі фарш, на нього знов квасолеве пюре, на квасолю знов рис, загортаємо як голубець, рулетом, підкочуючи боки, і зав'язуємо, щоб "пиріжок" не розвалився. Тут існує два варіанти - або звичайною ниткою, або як роблять всі нормальні азійці - беремо довгий лист цибулі-порею, обдаємо його окропом і ріжемо на тоненькі довги стрічки, порей стає пластичним, але зберегає пружність. Такою цибуляною стрічкою можна перев'язати що завгодно і ще бантик зверху накрутити. Готові Тюнь  викладаємо щільно у баняк, шарами, якщо їх багато, і заливаємо, щоб  ледь-ледь були покрити, трошки підсоленим кропом, ставимо на вогонь, доводемо до кипіння, зменшуємо вогонь і варимо під кришкою 15-20 хвилин.  Як Тюнь готові, зливаємо воду, викладаємо рулетики на велику дошку одним шаром, накриваємо іншою дошкою, а зверху ставимо щось важке, типу баняка з водою, і  у нас виходить прес. Так тримати Тюнь хвилин п'ять, доки з них не видушиться вся вода. Подавати готові і пласкі "пиріжки" із маринованим перцем. Рецепт швидкого маринованого перцю шукайте у блозі, пост називається "Вау-маринований перець". Смачного, камради!

Комментариев нет:

Отправить комментарий