вторник, 3 июля 2012 г.

Гречнева локшина із соусом з овочів і курятини



Українець - гречкосій, чи хоча б, гречкоїд, але відкритий світу,  не може не оцінити цій шедеврик. Гречнева лапша, вона ж - соба, одна з вершин японського локшинного мистецтва. Але вже давно соба їдять і приплямкують по всій Азії. В'єтнамські кулінари не виняток. Та на відміну від японців, що їдять соба зазвичай холодною, моя улюблена кулінарна традиція передбачає подавати гречневу локшину не тільки гарячою. але й заправленою густим пряним соусом гавтентичного в'єтнамського смаку та палітри. Спробуйте. камради, і втіштеся - це дуже смачно. Тим більше, що соба нині купити аж ніяк не проблема. Вона наразі продається у відділах азійських продуктів всіх великих супермаркетів, а також на китайському ринку.

Гречнева локшина (соба), цедра 1 лайму чи лимону, 1 куряче філе, 1 ріпчаста цибулина чи половина стебла порею (лише біла частина), 1 морква, 2-3 невеликих солодких перця, 2 зубчики часнику, шматочок свіжого кореню імбиру, 5-6 свіжих грибів шиїтаке, 200 г кокосового молока, 2 ст. л. рибного соусу, чорний мелений перець, сіль. рослинна олія, свіжа кінза

Зняти з лайма чи лимона, дуже тонко, цедру, наприклад, теркою. Відварити потрібну вам порцію соба, вона вариться доволі швидко 5-6 хвилин, тому пробуйте і не разварить у кашу. Готову соба швидко обдати холодною водою, це зупинить процес варіння, але вона не встигне охолонути. Присипати локшину тертою цедрою, перемішати і накрити кришкою, щоб вона просякла ароматом лайму.
Овочі очистити. У грибів відрізати ніжки, вони у їжу негодящі. Овочі і курятину нарізати тонкою соломкою. Гриби - тонкими плястерками. У воці чи великому сотейнику на великому вогні розігріти 1-2 ст. л. рослинної олії, вкинути всі овочі та гриби і перемішуючи, смажити десь хвилинку. Додати різану курятину, зовсім трохи зменшити вогонь, і помішуючи, смажити 7-10 хвилин до повної готовностя м'яса та деякої золотавості всього іншого. Влити кокосове молоко, рибний соус, всипати дрібку чорного меленого перцю, якщо треба - досолити, але пам'ятайте, що рибний соус дуже солоний, тому скуштуйте перед тим, як досолювати. Довести до кипіння і готувати 2-3 хвилини, соус трохи загусне за цей час. Далі є два варіанти - вкинути у соус локшину, перемішати і трохи прогріти, або розкласти красиво теплу локшину по мисках і залити її дуже гарячим соусом. Присипати зверху рубленою кінзою та кільчиками свіжог чілі. Їсти негайно, бажано умліваючи. Смачного. камради.


Соба

Комментариев нет:

Отправить комментарий